Протестиращи срещу кмета на Петрич затвориха пътя за Гърция

Жители на Петрич и околните села блокираха главния път Е-79 тази сутрин, съобщи агенция "Фокус".

Блокадата е в знак на протест срещу управлението на кмета Вельо Илиев, обвиняван в нарушения при възлагането на обществени поръчки и разпределянето на средствата от тях. Преди дни Нова телевизия показа разследване за това как фирма на съпругата на зам.-кмета по строителството печели обществените поръчки за малки суми, които не се минават по Закона за обществените поръчки, а големите проекти отиват при фирми, давали най-високите цени.

За около половин час десетки жители излязоха на пътя край с. Кърналово. Сред тях има и строителн работници, които са изкарали машини, облепени с плакати с надписи: "Законите важат и за Вельо", "Прокуратурата - самосезирай се"!, "Не на кмета феодал" и др.

Протестиращите излязоха с открито писмо до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Христо Иванов. В него се казва, че поводът за недоволството им са репортажи за управлението на многомандатните кметове, характеризиращо се с нарастваща корупция, притискане, дискриминиране и унищожаване на местни предприемачи, които не са съгласни с политиката и начина на управление на кметовете. Документът се подкрепя от Сдружението на хотелиерите, Сдружението на строителите и Сдружението за гражданско управление и контрол на община Петрич, пише "Фокус".

Протестът днес е втори поред, след като вчера около хиляда жители на Петрич се събраха на централния площад в града и поискаха оставката на кмета Вельо Илиев и екипа му.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини