Протест: Нападение срещу гей - престъпление от омраза

Протестиращи в защита на хомосексуалността настояват за промени в Наказателния кодекс (НК), с които да се включат като мотив при престъпления хомофобските нагласи. Те искат и промяна в образователната система, за да се включи и обучение за толерантност.

Пред сградата на Съдебната палата в София 30-ина представители на неформален колектив ЛГБТИ (Лесбийки, гейове, бисексуални, трансполови и интерсексулани хора) и антифашистко действие - София се събраха, за да проведат акция насочена срещу хомофобията и трансфобията в обществото.

"Всички сме различни, всички сме едно", скандираха те и издигнаха плакати с послания: "Омразата не е семейна ценност", "Дискриминацията и омразата се връщат обратно към теб", "Да си гей не е болест, болест е да биеш и убиваш". Някои от техните послания бяха дори по-дръзки: "Всеки 10-ти мъж е гей, време е да го приемеш".

Лора Новачкова, един от организаторите на проявата, изтъкна, че поставят два основни акцента. Първият е свързан сневидимостта на хомосексуалистите в България. По думите й тези хора остават скрити тъй като се страхуват от отношението на околните спрямо тях. Самата тя изтъкна, че е ставала обект на насилие.

Вторият акцент на днешната акция е свързан с липсата на хомо и трансфобски мотиви в законодателството при престъпления от омраза.

"Българският НК признава престъпление по расистки мотиви, но не и престъпления по хомофобски", изтъкна Новачкова.

Тя даде за пример убийството на Михаил Стоянов през 2008 година. Припомняме, че 25-годишният студент по медицина беше брутално убит в Борисовата градина, защото бил сметнат за гей от нападателите си.

Новачкова изтъкна, че подсъдимите, срещу които тече процес, открито признават, че са част от фашистка група, която е нападала гей мъже. Тя категорично тълкува като мотив за действията им хомофобски подбуди, но делото гледа хулиганска проява.

Днешната проява освен да заявят гласно исканията си тук, пред Съдебната палата, където отбелязват Световния ден срещу хомофобията, организаторите ще отидат и до правосъдното министерство, където ще внесат исканията си.

Освен основната промяна, за която настояват в НК тепризовават правителството да събира данни за престъпленията от омраза на всички нива, включително - подадени жалби, разследване, наказателно преследване и осъждане.

Според Новачкова, в момента единствено Комисията за защита от дискриминацията е органа, към който те могат да се обръщат, в случай, че са станали жертва на насилие.

Липсата на гласност при тези случаи, както и на мотиви при определяне на престъпленията и наказанията, по думите й, довеждат до това, че извършителите смятат действията си за оправдани. За България няма официална статистика колко са ЛГБТИ хората, но световните данни показвали, че всеки 10-ти човек е такъв, изтъкна Новачкова.

Тя подчерта, че често хората, които са жертва на насилие, не подават сигнал, тъй като се притесняват от дискриминация и на институционално ниво. Според проучване на Агенцията на ЕС за основни права, проведено през 2012 г. , 86 % от анкетираните ЛГБТИ хора в България, преживели насилие или заплахи за насилие, не са съобщили в полицията.

Хомосексуалните хора настояват за систематично образование на ученици и студенти по въпросите за предразсъдиците и нетолерантността чрез училищни програми и обучение на учителите.

На събитието имаше засилено полицейско присъствие.

Акцията на хомосексуалистите не остана незабелязана от гражданите. Докато те се придвижваха, придружени от полицията, до правосъдното министерство, възмутена гражданка с малко дете, се обърна обидно към тях. Жената декларира несъгласието си подобни акции да бъдат демонстрирани по този начин.

В градинката при Народния театър "Иван Вазов" също се намериха възмутени хора, но не се стигна до проява на агресия.

Пред правосъдното министерство протестиращите оставиха на входа за граждани своите искания като основният акцент отново бе за промените в НК. Заканиха се, че догодина ще окупират Народния театър, ако не им бъде разрешено да устроят там демонстрацията си, тъй като тази година им е било отказано.

След протеста те се оттеглиха вкупом, тъй като обикновено именно след подобни прояви се случвали инциденти, породени от агресия спрямо тях.


Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини