Великобритания се обяви за връщане на имигрантите

Великобритания призова имигрантите, които се опитват да преминат Средиземно море, да бъдат връщани отново. Лондон също заплаши да блокира новия план на ЕС за налагане на квоти с цел солидарноразпределение на имигрантите в страните членки на съаюза, съобщава „Франс прес".

Планът с квотите трябва да бъде представен днес от Европейската комисия. Според „Франс прес" той включва задължително разпределение на имигрантите в 28-те страни на ЕС на квотен принцип и използване на европейски въоръжени сили срещу трафикантите на бежанци в либийски води.

Но британският вътрешен министър Тереза Мей изтъкна, че Лондон няма да вземе участие в схемата с квотите, тъй като тя само ще насърчи повече имигранти да предприемат опасното и рисковано за техния живот пътуване през Средиземно море.

Не съм съгласна с позицията на шефа на външната политика на ЕС Федерика Могерини, че не трябва да се връщат имигранти против волята им, пише Мей в статия за вестник „Таймс".

Не можем да участваме в нещо, което насърчава повече хора да предприемат тези опасни пътувания или което улеснява престъпниците, отговорни за тяхната трагична съдба. Затова Великобритания няма да участва в задължителната система по разпределение на имигрантите, допълва тя.

Според законите на ЕС Великобритания, Ирландия и Дания имат възможност да не участват в някои програми на съюза, което според източници в ЕС може да блокира плана.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини