Съдът разглежда антиимиграционния указ на Тръмп днес

Днес американското министерство на правосъдието ще представи пред федералния апелативен съд в Сан Франциско аргументите си за възстановяване на забраната за допускане в САЩ на имигранти от седем предимно мюсюлмански страни.

В съда департаментът ще се изправи срещу представители на Минесота и Вашингтон. 

Заповедта на Доналд Тръмп влезе в сила след указ от 27 януари, но след различни противопоставящи се решения на съдии в страната, на 3 февруари съдия Джеймс Робарт от Сиатъл отмени изцяло указа, с което досега спираните граждани могат да пътуват свободно до Щатите. 

След решението на Робарт от министерството на правосъдието заявиха, че ще го обжалват, но апелативният съд отказа първоначалния иск заради липсата на обосновка. Според ведомството спирането на указа обхваща твърде много хора и в най-свободния вариант трябва да се отнася само до тези, които вече са допуснати в Щатите, но към момента се намират в чужбина. 

Тръмп нападна Робарт с думите "така наречения съдия" и предупреди, че ако нещо се случи, вината ще е на съда. В понеделник президентът продължи да изразява опасенията си. 

"Заплахата от радикален ислямски тероризъм е съвсем истинска, само погледнете какво се случва в Европа и Близкия изток. Съдилищата трябва да действат бързо", написа той в Туитър. 

Пред Тръмп има тежка битка, пише Ройтерс, тъй като двама от тримата съдии, които ще изслушат аргументите, са назначение от президенти от Демократическата партия - Джими Картър и Бараш Обама, срещу само един, назначен от републиканеца Джордж Буш. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини