Двойни и тройни дежурства били нещо нормално в "Софиямед"

Майката на битата от акушерка Никол сама сигнализирала на персонала на болница „Софиямед" за това, че детето й не се чувства добре, съобщиха от болницата на брифинг, който дадоха вчера, десет дни след инцидента. Оказва се, че от лечебното заведение са установили какво точно се е случило с 4-дневното бебе едва 4 дни след злополучната нощ, след като прегледали записите от видеокамерите.

Акушерката, която нанесе побой на новородено, е работила на 24-часово дежурство по собствено желание. Тя сама е поискала да слее своите смени, за да може да излезе в годишен планиран отпуск. Въпреки че от лечебното заведение са категорични, че подобно взимане на няколко дежурства в „Софиямед" не било практика, се оказа, че при акушерката това не се случва за първи път.

Според ръководството на болницата, служителите й са разбрали какво точно се е случило едва на четвъртия ден след инцидента и то след сигнал от майката на новороденото. Преди това само предполагали нещо съвсем друго, каза д-р Валери Нецов, завеждащ АГ отделението в „Софиямед"

„Мислехме, че някой е изтървал бебето. Всеки, който има деца, знае, че поне веднъж-два пъти това се случва. Никой не е предполагал това, което камерите показаха".

Акушерката не за първи път работи 24 часа, но по думите на директора на лечебното заведение д-р Йордан Пелев, сливането на дежурства не било практика:

„Това 24-часово дежурство, което тя е положила, е във връзка с нейно желание да слее дежурствата си, за да излезе след това в планиран годишен отпуск".

Не стана ясно кой точно е одобрил сливането на дежурствата в злополучната нощ.

Как се работи в „Софиямед"? Постоянна практика ли са дългите 24 часови дежурства в болницата, каквото е карала Емилия Ковачева онази нощ? Една служителка, чието име и лице остават скрити, разказва пред екип на Нова телевизия. По нейна молба тя остава анонимна, за да запази работата си. Работа, която я докарва до пълно изтощение, защото заедно с колегите си работят по 24 часа, дори по 36 часа без прекъсване.

„Те карат двойни и тройни дежурства почти всеки път, има случаи, в които по 3-4 дни сестра не се прибира вкъщи", разказва жената.

Официално от болницата отрекоха двойните смени да са практика, а дежурството на акушерката Емилия Ковачева обясняват като изключение. По думите на анонимната служителка обаче сестри и санитари се сменят и сами избират дългите дежурства.

Двойните дежурства са направили впечатление на жена, родила в АГ отделението преди няколко месеца.

Според анонимната служителка от възможността да се разменят с колеги най-вече се възползвали сестри и санитари, които не са от София. Въпреки умората, която тази служителка е изпитвала, тя не може да си обясни жестокостта на акушерката Емилия. Познава я лично.

Според ръководството на болницата преумората не е фактор, който да доведе до такива жестоки действия.

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини