Да нахлуят у вас по погрешка

Възможно ли е френски разследващи агенти да се озоват по погрешка в дома ви? Да ви обискират и изземат цялата ви техника по подозрения, че сте част от организирана престъпна група? И всичко това без да имате нищо общо с престъпния свят. Следващата история е точно такава. 

На 21 април в 7 сутринта в столичния квартал "Света Троица" неочаквани гости будят семейство Христови. Европейските специализирани служби и френски разследващи органи, както и полицаи от ГДБОП. Със заповед за обиск от нашата Апелативна специализирана прокуратура. Смятат, че  Христов е свързан с организизирана престъпна група, източила множество кредитни карти чрез скиминг устройства.       

Той има малък телевизионен кабелен канал. Обискиращите изземват цялата му техника за анализ. Живее на квартира в двустаен апартамент с жена си и сина си. По време на обиска малкият му син е в съседната стая. Сега детето се налага да посещава психолог.

 Следва полицейски ескорт и 5-часов разпит. 

 "С включен буркан ме прекараха през цяла София. За капак на всичко снощи дойде хазяинът ми, тук вече седма година не е имало никакъв проблем и ни каза, че имаме два месеца да се изнесем", разказа Христов. 

Как френските разследващи решават, че той има нещо общо с хората, които източват кредитни карти? Обясняват му, че от неговия интернет IP-адрес веднъж е комуникирано с престъпниците. Попитахме IT-специалист възможно ли е да е станало без Христов да подозира.

"Ако рутерът у дома не е добре защитен, от съседния апартамент или от улицата някой може да влезе в него или да използва интернета, който той предоставя. И ако той комуникира, както е случаят с престъпна група, в крайна сметка излиза така, че ние сме комуникирали с нея, тъй като този човек той си заминава, а следата остава към нашето IP, което е закотвено за нас", обяснява Иво Мирчев, IT-специалист. 

 От специализираната ни прокуратура отказват да ни кажат дали е станала грешка, или не. Издали заповедта за обиск, понеже така е поискано от френска страна. И междувременно върнали техниката на Христов. С леки повреди, но без протокол за тях. Сега остава семейството му да си намери нова квартира, защото в този квартал го познават като престъпник.

 

Източник: http://novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини