Радан Кънев поиска драстично свиване на парите за НСО

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев съобщи пред журналисти в парламента, че има идея за драстично намаляване на бюджета за Националната служба за охрана (НСО). В момента нямало конкретни идеи за предложения за поправки в закона, също така все още и в самата група на блока не е била обсъждала подобна промяна.

Не искам да говоря за детайли като откриване или закриване на НСО, въпросът е, че НСО е един остатък от комунистическия режим, който не съществува в демократичните държави, нито една европейска държава няма такъв аналог, посочи Кънев и добави, че шокиращото са данните за сравнение на персонала и бюджетите на отряда за борба с тероризма и Национална служба "Охрана". Според неговите данни за борба с тероризма държавата отделяла 4 млн. лева годишно за около 120 души персонал, а за НСО - около 40 млн. лева годишно за 1200 души.

Тоест за борба с тероризма отделяме пъти по-малък ресурс, отколкото за охраната и обслужването, и нека да бъдем честни, и обслужването на един почти неограничен кръг лица, нещо също напълно непознато в европейската практика, каза още Кънев. Според него добър пример е Германия, където службата за борба с тероризма отделяла един ограничен ресурс за охраната на хората, които са наистина заплашени от тероризъм - канцлерът Ангела Меркел, членовете на правителството и хора, които отговарят за силовите структури в държавата. Може би 15-16 души в 80-милионна Германия, изчисли Кънев.

По думите му основният въпрос е във функциите, а не как се казват службите. Въпросът е какъв бюджет се отделя за охрана на висши държавни функционери и колко такива следва да бъдат охранявани, посочи Кънев и добави, че той не мисли, че в България има повече от 12 души, за които изобщо трябва да се мисли за охрана и "така като ме гледате, нямам нужда от НСО". "Естествено, че премиерът и вътрешният министър имат."

Кънев посочи, че службата трябва да изглежда малка - "преди всичко да знаем за кого се грижи и бюджетът и да бъде много по-малък от този на борба с тероризма". А естествено, че тези великолепно подготвени хора, може би едни от най-добрите професионалисти в държавата, трябва да бъдат насочени към сигурността на всеки български гражданин, а не към сигурността на шепа лица, смята лидерът на ДСБ.

Попитан дали реформаторите подготвят поправки в закона за НСО, той отговори, че могат да предложат конкретни промени, но в момента "това е фаза на политически разговор, тъй като не сме стигнали до първо четене и е достатъчно рано да го обсъдим дали има нужда да харчим 40 млн. лева и имаме ли нужда да охраняваме толкова много лица".

На въпрос дали ще подкрепи вече предложения законопроект от ГЕРБ Кънев каза: "Нямаме решение на групата. Аз лично не виждам как бих подкрепя такова нещо." Според него един от големите проблеми е, че у нас никога не е имало официална информация колко на брой са служителите в НСО. Ние не знаем тези 1200 души, пак казвам всичките сериозни професионалисти и тези 40 млн. лева къде отиват, каза още Радан Кънев.

Според него "има такива хора, които ги пращат за кисело мляко и до магазина". "Това е унижение за тях и за данъкоплатците едновременно. Ние непрекъснато говорим за институции аз непрекъснато говоря за парите и сигурността на хората, дали ще се казва НСО, дали ще бъде присъединено към друга служба, това няма никакво значение. Въпросът е колко пари и за охраната на колко лица харчим. И как насочваме целия останал ресурс към всички 7 млн. и половина български граждани", каза още съпредседателят на парламентарната група на реформаторите.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини