Парламентът ще решава в петък дали да признае арменския геноцид

Парламентът ще обсъжда проект за решение за признаване на арменския геноцид. Това гласуваха депутатите днес по предложение на „Атака". Точката ще бъде първа в петък, когато се отбелязват 100 години от масовото избиване на арменци от страна на Турция. 
Против бяха основно депутатите от ДПС.

Това решение беляза старта на новата парламентарна сесия на Народното събрание.

Темата с признаването на арменския геноцид не веднъж е била поставяна за гласуване в пленарната зала, но едва днес тя беше изненадващо гласувана от народните представители. 105 депутати бяха "за", 31 "против" и 41 се въздържаха. Предложението направи от Десислав Чуколов от "Атака". Той припомни, че арменският геноцид е признат от много европейски държави.

Не за първи път в парламента ще се обсъжда признаването на арменския геноцид. Досега обаче всички подобни дебати завършваха с това, че парламентът не успяваше да събере достатъчно гласове "за". Позицията на Турция е, че събитията от 1915 г. не могат да се квалифицират като геноцид.

С това решение за гласуване на парламента се даде старта на новата парламентарна сесия на Народното събрание. По традиция всички политически сили започват новата сесия с декларации, с които очертават приоритетите в работата.

От ГЕРБ заявиха, че ще продължат с важните реформи в ключови сектори.

„Искрено вярвам, че Христовото Възкресение ни прави по-добри, по-човечни и по-отговорни. Решаването на големите въпроси пред страната ни е свързано не само с физическото оцеляване на българите, но и със запазването на българския дух. Не може да има нито едно добро решение извън контекста на моралното извисяване на нацията. На първо място законодателните действия. Които ще предприемем от ГЕРБ през новата пленарна сесия, не може и не трябва да бъдат разгледани извън една бъдеща здрава законова макрорамка, която да осигури дълъг и успешен живот. Предизвикателството пред нас е да осигурим такава нормативна база, която да направи невъзможно отстъплението от реформи в бъдеще, защото генерирането на добри идеи минава през актуализацията на законодателството в българския парламент. В противен случай отиваме в сферата на непродуктивното говорене. Със законодателната ни дейност в 43-ото Народно събрание можем да осигурим добра перспектива за развитие основно в областта на: енергетиката, икономиката, здравеопазването, социалната политика, образованието, сигурността, съдебната система, земеделието и екологията", заяви председателят на парламентарната група Цветан Цветанов, който прочете декларацията на ГЕРБ. 

Председателят на БСП Михаил Миков прогнозира, че и през тази сесия на Народното събрание ще се продължи политиката на „ниските доходи".

„В последните две сесии най-повтаряната дума беше реформа - до степен, че хората възприемат повтарянето на тази дума като затягане на коланите, като ограничаване на плащанията, като съкращение, като безработица", отбеляза Миков.

„Интересна е констатацията на предоговорящите, че в икономиката е постигнато забележително стабилизира. Всъщност това беше постигнато, като прогнозата на базата на която беше изготвен бюджетът за 2015 година беше значително намалена - два пъти. Реалният ръст на БВП през 2014 година беше 1,7, а беше намалена прогнозата на 0,8 и то с едничката причина да бъдат замразени онези 14 плащания, които засягат децата, майките, възрастните хора. Всички онези, които в най-бедната страна в ЕС живеят най-бедно", подчерта Михаил Миков.

Социалистите искат спешни мерки за помощ на туризма и земеделието заради санкциите към Русия: „Ще продължим да настояваме за спешни мерки в областта на туризма и земеделието, които да компенсират последиците от санкциите срещу Русия и наложените контрасанкции, от които най-тежки последици понася България - последици без компенсации за млекопроизводителите".

Искри прехвърчаха и между Патриотичния фронт и ДПС.

„Това, което е успех на цялото НС, е процесът на отстраняване на кадрите на противоконституционната и антибългарска партия ДПС от властта. Този процес върви успешно и трябва да бъде приключен. В програмата на Патриотичния фронт сме заложили много сериозни мерки по отношение на ограничаването на битовата престъпност основно в дълбоката провинция и малките населени места. Това, от което пъшка целият български народ - смяната на един вътрешен министър с друг за съжаление не помогна на това и в тази посока за съжаление нищо не е направено. Искам да припомня на управляващата коалиция, че борбата с битовата престъпност е една от основните задачи на Патриотичния фронт и едно от най-важните условия, които поставихме, за да ви подкрепяме", заяви Валери Симеонов от парламентарната трибуна.

В отговор лидерът на ДПС Лютви Местан каза: „Най-ясно заявеният партиен интерес е в това, че заявихте, че от успеха на съдебната реформа зависи стабилността на кабинета и пълния му мандат. На кой кабинет или по-точният въпрос е - на какъв кабинет. На този, който и днес заяви, че иска изтръгването на ДПС от властта. На кабинет, зад който стои политическа сила, която вижда в гласа на мнозина вой на животни. Който определя различието като човекоподни същества. Искате да укрепим този кабинет?! ДПС има законното основание да заяви, че е отворено за подкрепа за стратегически решения, свързани с българския национален интерес, но това минава през ясния профил на управлението на страната. То трябва да се освободи от национал-популизма и фашизма".

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини