Адвокати на демонстрация пред Съдебната палата

Адвокати от София ще се съберат пред Съдебната палата, за да подкрепят проекта за промени в закона за адвокатурата. От съобщение на сайта на Софийската адвокатска колегия се разбира, че е било взето решение да се организира "хепънинг" с  празнична програма в подкрепа на промените и по повод 16 април - денят на Търновската конституция и на юриста.

"Събитието ще бъде отбелязано с празнична програма, специално подготвена за Вас! Всички заедно, цивилизовано и по европейски да покажем нашето отношение към хулителите на Българската адвокатура!  В деня на Конституцията да бъдем на конституционно признатото ниво на нашата професия! Да подкрепим нашите клиенти – българските граждани и юридически лица, защитата на чиито интереси Конституция на Република България ни повелява в чл.134 и следващите!Следете сайта на колегията за повече подробности в следващите дни", е част от съобщението.

От него става известно още, че Висшия адвокатски съвет е одобрил отличителните знаци, с които да са адвокатите. Идеята е те да съберат, облечени с тоги и "заредени с добро настроение".

"Уважаеми колеги, очакваме Ви на 16 април 2015 г. (четвъртък), в 11 часа, на стълбите на Съдебната палата в София, облечени в адвокатска тога, заредени с добро настроение и увереност в правотата на нашата кауза и основателността на общите ни искания!", пише още в съобщението.

Законопроектът, който е в парламента в позиция изчакване, е изготвен от Висшия адвокатски съвет по предложения на регионалните адвокатски колегии. Мотивът е, че има пропуски в закона, които пречат на работата на адвокатите. Предложенията бяха внесени от осем народни представители от ГЕРБ, сред които и председателят на правната комисия Данаил Кирилов, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и ДПС.

Промените предвиждат заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията - т.е. ограниченията биха засегнали и юристи. Срещу текстовете застанаха нотариуси и юристконсулти.  

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини