Делото за фалита на КТБ ще се гледа при закрити врата

В Софийския градски съд започна делото за фалита на КТБ. То ще се гледа при закрити врата по молба на банката и Държавния фонд за гарантиране на влоговете.
Стартът на делото стана възможен, след като в началото на април Върховният административен съд определи, че акционерите в КТБ нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза й. Те предявиха такива претенции и това забави процеса с около половина година. 

За днешното първо заседание бяха призовани КТБ - чрез назначените временни синдици, представители на акционерите "Бромак" и "Бългериан акуизишън къмпани", Софийската градска прокуратура, БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. 

Страните по делото трябваше да заявят пред съда дали се отказват от закрилата на Закона за банковата несъстоятелност за разглеждане на делото при закрити врата. Защитниците на "Бромак" са поискали публичност на процеса, но заради желанието на другите две страни, това няма да се случи. 

По тази причина съдията Иво Дачев помоли журналистите да напуснат залата, съобщиха "Фокус" и БГНЕС.

В началото на ноември БНБ отне лиценза на КТБ и сезира съда, за да започне процедурата по обявяването й в несъстоятелност. Целта беше впоследствие да бъде назначен и синдик. Заради обжалването на акционерите в банката обаче и последвалите съдебни процедури се забави назначаването на синдици. 

Заради това управляващите инициираха спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност - временни синдици да влязат в КТБ  преди да е започнала процедурата по несъстоятелност. Те могат да искат прекратяване, разваляне или обявяване за нищожни на сделки, по които банката е страна и да атакуват сключените сделки по прихващания от датата на поставянето на КТБ под специален надзор.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини