Дамаск готов да достави оръжия на палестинците, за да се боря с ИД

Сирийският режим е готов да достави оръжия на палестинските организации, за да прогонят бойците на "Ислямска държава" от бежанския лагер Ярмук, където хуманитарната ситуация не спира да се влошава, съобщи АФП. 

Сирийският заместник-министър на външните работи Фейсал Мокдад се срещна вчера с палестинска делегация, водена от Ахмед Маджалани, ръководител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), за да обсъдят мерки за защитата на хората, живеещи в лагера.

"Като изключим пряка военна намеса на армията, сирийските власти са готови да подкрепят с всякакви средства, в това число и военни, палестинските бойци", каза за АФП след срещата Ануар Абдел Хади, представител на ООП в Дамаск.

Мокдад заяви, че сирийското правителство е доставило хуманитарна и медицинска помощ "на братята палестинци", предаде агенция САНА.

"Трябва да се постигне консенсус между 14-те палестински организации в Сирия и сирийското правителство, за да се приложат мерки за сигурност в лагера", каза Маджалани и допълни, че днес ще има среща по този въпрос.

Такова сближаване би означавало повратен момент, тъй като този квартал стана в края на 2012 г. бойно поле между силите на режима и сирийските бунтовници. Повечето палестински организации са враждебно настроени към Башар Асад.

От 1 април, когато "Ислямска държава" започна офанзивата си в бежанския лагер, са загинали най-малко 38 души, сред които осем цивилни и седем бойци от палестинската фракция "Акнаф Бейт ал Макдис".

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини