Нов пожар в химическия завод в Източен Китай

Пожарът в химическия завод в Източен Китай, който бе потушен във вторник, в сряда през нощта избухна отново, съобщава агенция Синхуа.

На 6 април вечерта в град Чжанджоу, провинция Фудзиен, имаше експлозия в завода за производство на параксилол. Параксилолът се използва в промишлеността за производство на пластмаси, полиестер и филмова лента. Експерти предупреждават, че дори излагането за кратко на въздействието на химикала може да доведе до раздразнения, а продължителният контакт с параксилол води до увреждане на централната нервна система.

Мощната взривна вълна, която се усети на 50 км от мястото на инцидента, изби прозорците и покривите на къщите в радиус от 500 метра. По предварителни данни, причината за експлозията е изтичане на петрол, който се запалил и това довело до експлозия и пожар на три петролни резервоара в непосредствена близост. 

Пожарникарите успяха да потушат пламъците. Според агенцията, във вторник вечерта пожарът отново е избухнал, а към полунощ успели да го изгасят. Около два часа по-късно, в 2.09 ч. в сряда останалото гориво в същия резервоар се самозапалило, което е довело до нов пожар. 

Пристигнали повече от 170 пожарникари. Още не е известно дали са се справили с потушаването на огъня. Общо 19 души бяха ранени, шестима от тях са били хоспитализирани. Няма информация за жертви. 

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини