Владимир Путин с исторически висок рейтинг

Електоралният рейтинг на руския президент Владимир Путин достигна нови максимални стойности от 2008 година - 76 процента, предаде ТАСС.
Агенцията се позовава на оповестени днес резултати от допитване, извършено от Фонд "Обществено мнение" (ФОМ), съобщи БТА.

По данни на социологическата агенция на 29 март за Путин са били готови да гласуват 76 на сто от анкетираните. Седмица по-рано те са били 75 на сто.

Социолози казват, че електоралният рейтинг Путин е на историческия си максимум от 2008 г., когато за него са били готови да гласуват 60 на сто от руснаците.

Другите руски политици сериозно изостават от президента. Изследването на ФОМ показва, че ако изборите бяха миналата неделя, за лидера на Либерално-демократическа партия Владимир Жириновски биха гласували 4 на сто, а за лидера на Комунистическата партия Генадий Зюганов - 3 на сто. Един процент биха гласували за бизнесмена Михаил Прохоров, също толкова биха избрали друг политик или биха решили да пуснат невалидна бюлетина.

Осем процента казват, че не биха гласували, а 6 на сто - че биха се затруднили да направят избор.

В изследването на ФОМ са участвали 3000 души.

Според заместник-председателя на Думата и секретар на съвета на управляващата партия "Единна Русия" Сергей Неверов данните от анкетата показват, че руското общество е много сплотено около лидера на страната. По думите му руснаците разбират, че сега е важно "да се противопоставят на външния натиск, да се съсредоточат върху развитието на страната, без да обръщат внимание на тези, които не желаят да признаят Русия за свой силен и равноправен партньор".

Война между Русия и НАТО?

Днес има "реална заплаха да започне мащабна война между Русия и страните от НАТО" - така смятат над половината жители на Русия (54 на сто) по данни от проучване на фонд "Обществено мнение" (ФОМ), пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Хората в Русия са склонни да използват военни термини, разглеждайки отношенията със Запада - "конфронтация", "конфликт", "военна заплаха", констатира Пьотър Топичканов, военен експерт на Московския център "Карнеги". Повечето от тях смятат, че НАТО се готви за война и "има агресивни намерения към Русия".

"Всичко това дава на властите в Руската федерация обществена подкрепа като аванс за отбранителни разходи", добавя Топичканов.

Над една трета от жителите смятат, че голяма война между Русия и НАТО днес е по-вероятна, отколкото през 70-те, при управлението на Леонид Брежнев. Според всеки пети обаче днес има по-малка вероятност от такава война, отколкото преди 40 години.

"Картината на международното положение, показвана пред жителите на Русия, изглежда като предвоенна ситуация. Хората виждат, че в новините по телевизията преобладават теми като международните отношения и военните заплахи", казва пък Григорий Кертман, анализатор от ФОМ.

Според социолога хората в Русия сякаш вече не схващат днес логиката на студената война - конфликт, при който евентуални истински бойни действия биха довели до взаимно унищожение на противниците.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини