1159 опасни свлачища, 500 млн. лв. нужни за укрепването им

871 млн. лв. са необходими за укрепване на свлачищата. Възстановено е движението по затрупания път Пловдив-Смолян при Юговско ханче. 1159 са опасните свлачища.
Колите по пътя Пловдив-Смолян, от двете страни на срутището, се пускат поетапно. Трафикът се регулира със светофарна уредба, а движението е в едно платно, контролирано от "Пътна полиция".

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков съобщи пред БНР, че 1159 са най-опасните свлачища в България, които застрашават домовете на хората. Те се намират в урбанизирани територии.

Като цяло 1851 са регистрираните към края на 2014 година свлачища с обща площ 209 хил. дка, което представлява 0.2% от територията на страната.

Има и нови възникнали свлачища от началото на годината. 28 са регистрирани като нови. Сред тях са свлачищата във Варна, Кърджали и др.

Нанков отрече за липса на координация, проблемът бил финансов.

За укрепването на най-спешните свлачища в страната, тези от първа категория, са необходими около 500 млн. лева, а за укрепването на всички свлачища за периода 2015-2020 година - над 871 млн. лева, допълни зам.-министърът.

Тази сума (за свлачищата първа категория) е диначмична, тя ежедневно набъбва. Прекалено малка част е предвидена в бюджета, обясни Нанков.

Вчера премиерът Бойко Борисов каза, че сумата, заявена за покриване на щети, набъбва като великденски козунак.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини