Шествия в защита на природата тази вечер в десет града едновременно

Тази вечер в десетина от по-големите града в страната граждани и природозащитници ще излязат едновременно на национален протест в защита на българската природа. След края на работния ден протестни шествия се организират по централните улици в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Враца, Варна.

До вторник вечерта присъствие само за столицата са заявили над две хиляди граждани.
Организаторите от коалиция "За да остане природа в България", в която членуват действащите екологични организации у нас събират и гражданска подкрепа и за национална петиция в защита на "защитените" територии – резервати, национални и природни паркове в България.

"Човечеството опазва най-забележителната природа и пейзаж чрез защитените територии. Те заемат 16 % от площта на Европейския съюз и едва 5,5% от територията на България. Нашите защитени територии са източник на питейни води за половината от българското население и основно място за образование на открито и отдих", се казва в обръщението на природозащитниците към гражданите.

Те напомнят, че тази година (2015 г.) е ключова за бъдещето на защитените територии у нас, защото трябва да се приемат техните планове за управление. От коалицията предупреждават, че в Пирин и другите национални паркове се планира сеч, лов и строителство (с промените, заложени в проекта за план за управление на Национален парк "Пирин", подготвян от фирма "Пролес инженеринг", които работят и по плана за управление на Природен парк "Витоша", бел.ред.); вековните гори в природните паркове Странджа, Българка, Беласица, Сините камъни се изсичат безконтролно; резерватите са оставени без охрана, а дирекциите на парковете - без средства.

По думите на природозащитниците, десетки предложения за нови защитените територии в Западен Балкан, Родопите, Черноморието застояват в Министерство на околната среда и водите, но без развитие.

Всичко това прави тези територии защитени само на хартия и унищожава потенциала им за устойчиво местно и регионално развитие.

От коалицията настояват за пет спешни стъпки до края на 2015 г.: – да се запазят всички вековни гори, да се забранят всякакви сечи в националните паркове, а ползването на дървесина от другите защитени територии и защитени зони от Натура 2000 да става само след горска сертификация; - да се забрани новото строителство в защитените територии, ако не е свързано с традиционно ползване на земеделски земи и гори; да се забрани отдаването на нови територии в националните паркове на концесия; - да не се допуска лов в националните паркове и да се премахнат ловните огради в останалите защитени територии; - да се увеличат ресурсите за опазване на природата като се удвои бюджетът за защитени територии и се назначи охрана на всички резервати и паркове; - да се запазят националните паркове свободни от авомобили и АТВ-та, моторни шейни, моторни летателни средства, освен при спасителни акции и охрана на парка.

Организация на протестите в социалните мрежи има за Варна,Враца, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора.

Протестиращите се събират на следните места:
В София - на паметника на Патриарх Евтимий от 18,30 ч.

Във Варна - пред сградата на общината от 18,30 ч.

В Пловдив – на площад "Стефан Стамболов", до Пешеходния мост и обратно от 18,30 ч.

В Стара Загора – в парк Пети октомври, до Долната гъба от 18,30 ч

В Сливен – при Стария бряст от 18,30 ч.

Във Враца – на площад Христо Ботев от 17,30 ч. В Петрич – на градския площад от 18 ч.

В Перник – в "Дом на железничаря" на ул. Отец Паисий 47 от 18,30 ч.

В Шипка – в читалището от 18,30 ч. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини