Режат на скрап малките блокове на „Козлодуй“

Съоръженията на първи и втори блок на АЕЦ „Козлодуй“ се режат за скрап. Експлоатационният срок на оборудването на първите два блока е изтекъл през 2010 г., а на трети и четвърти ще приключи през 2020 г.

Дори да получим съгласието на ЕС днес, издаването на всички разрешителни за рестартиране ще отнеме поне три години. На практика не остава време за експлоатация.

Машинната зала на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“ (от първи до четвърти) обаче може да се използва като склад за получаване и съхранение на оборудването за нова ядрена мощност. Това съобщи вчера в отговор за „Преса“ изпълнителният директор на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) Дилян Петров. Първите четири 440-мегаватови блока на централата бяха затворени предсрочно на две двойки през 2002 и 2006 г. под натиска на ЕС въпреки изпълнените програми за модернизация. Докато работеха, те произвеждаха най-евтиния ток в Европа. Себестойността му беше под един американски цент за киловатчас.

ДП РАО отчете вчера успешно изпълнение на програмата за 2014 г. за демонтаж в машинната зала на спрените блокове в АЕЦ. В края на миналия месец за първи път екипите за демонтаж са влезли в контролната зона - реакторния цех на първи и втори блок. Ядреното гориво от двата реактора вече е извадено.

Под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия са скъсани пломби на реактора на втори блок и е свален неговият „калпак“.

Специалисти в защитно облекло изваждаха вчера от корпуса на реактора 36-те високорадиоактивни екран-касети. Те не съдържат ядрено гориво.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини