Стотици къщи наводнени в Пловдивско и Пазарджишко

Стотици къщи, земеделски земи и улици в Община Съединение и в 10 пазарджишки села са наводнени заради избила подпочвена вода.
Кметът на Съединение Георги Руменов каза, че са наводнени над сто къщи, а вчера е отводнено и училището, съобщиха БНР и Дарик радио. Под вода са приземни етажи, избени помещения и дворове.

Хората се справят сами със ситуацията, тъй като водите избиват постоянно, след като екипите на пожарната са отводнявали вече. От снощи в Съединение непрекъснато вали, макар и слабо. 

"Започнахме спешно почистване на отводнителните канали. Чистим над 10 километра съоръжения, но е много кално и тежката техника не може да работи", допълни Руменов. 

По думите му, близките язовири "Точиларци", "Драгойново" и "Найдено Герово" преливат контролирано, а река Потока има достатъчно свободен обем да поеме високите води. 

"За момента няма пряка опасност за хората, правим всичко възможно да предотвратим ново бедствие", допълни кметът на Съединение.

В 10 пазарджишки села също е избила подпочвена вода и е наводнила къщи, улици и земеделски земи, съобщават от Областната дирекция "Противопожарна безопастност и защита на населението".

Шефът на дирекцията Иван Панайотов обясни, че наводняването се дължи на високите подпочвени води и започналото снеготопене. Залети мазета и приземни етажи на къщи, както и улици има в Главиница, Мокрище, Добровница, Огняново, Хаджиево. В село Мало Конаре са новоднени училището, котелното помещение на детската градина и избените помещения на много къщи.

Редица земеделски площи в землищата на села също са под вода, тъй като земята е максимално напоена и не може да поема повече вода, каза още Панайотов. 

Кметът на село Виноградец Елинка Благова съобщи, че приземните етажи на всички къщи в селото са наводнени. 

"И то говорим за вода от 30 сантиметра над един метър. Непрекъснато работят помпи и се излива водата от къщите, но след 20 минути се пълни отново. Много зле е положението в сградата на кметството и на читалището, което почти е паднало. Стените са натекли отвсякъде, тече и таванът. Нивите също плуват под вода, а в центъра през площада тече река", добави кметът. 

Според Благова липсата на отводнителни канали по полето е причина за тези неща. 

"Такива съоръжения е имало навремето, но след това са оставени и разграбени. Сега трябва да насочим усилията си да почистим тези канали, да направим нови, да почистим деретата, защото дерето край селото ни застрашава", допълни кметицата.

Ниската равнинна част на Пазарджишкия регион е застрашена от наводнения след като снегът по високите части на Родопите започне да се топи. Кметовете да наблюдават нивата на реките и язовирите, заради опасност от наводнения. Това е разпоредил областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

Тежък сняг отново затрупва Смолянско

Властите в Смолянска област продължават разчистването на пътищата от преспите и падналите дървета в община Баните. Тази сутрин в района продължава да вали тежък, мокър сняг. 

Валежите започнаха към 4.00 часа тази сутрин. Късно снощи е  пропаднало пътното платно между Широка лъка и Девин. В участъка движението е ограничено и се извършва в едната лента. Голяма част от смолянските села все още са без ток. 

Вчера вицепремиерът Меглена Кунева и министрите Лиляна Павлова, Теменужка Петкова и Ивелина Василева бяха изслушани в НС заради снежното бедствие, блокирало страната. 
Кунева съобщи, че в Министерски съвет вече са приети мерки за евентуални предстоящи наводнения във връзка с топенето на снеговете и предвид лошата метеорологична прогноза.
В тази връзка екоминистърът Ивелина Василева пък посочи, че в МОСВ ежедневно се следи състоянието на водите, а при проблем се актвира работата на 24 часовото оперативно звено, предупреждават се и всички институции.




Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини