Задава се глад за учители по математика

Глад за учители по математика ще има през следващите години. Недостиг на такива педагози има и в момента, освен това все по-малко студенти записват да следват математика. Това обясни пред „Монитор“ Методи Терзиев от фондация „Заедно в час“, която се занимава с привличането и обучението на млади учители.
Той допълни, че дори и студентите, които все пак са решили да учат математика,не избират да се реализират като учители
От години се наблюдава и недостиг на преподаватели по чужди езици, дори и в големите градове. Най-остър е недостигът от педагози по английски език.
Младите учители напускат между 6 месеца и 1 година след назначаването си на работа, заяви още експертът, позовавайки се на неофициални данни.
От фондацията препоръчват на училищните ръководства да оказват повече подкрепа на младите специалисти и да развиват наставничеството, при което по-опитните педагози
взимат под крилото си новоназначените колеги
От друга страна, трябва да се преосмисли и подготовката на студентите по педагогика, която да е ориентирана не толкова към теорията, колкото към практиката.
В момента младите учители до 30 години са едва 7% от общия брой на педагозите, обясни още Терзиев, позовавайки се на данни от НСИ. През следващите 5 г. се очаква 25% от преподавателите да се пенсионират.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини