Почина Тери Пратчет

Един от най-популярните фентъзи писатели в света Тери Пратчет почина на 66-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Информацията бе потвърдена от издателя на автора, който от години се бореше с  болестта на Алцхаймер.

"Светът загуби един от най-ярките и най-острите си умове", се казва в официалното съобщение за кончината на писателя.

Той е починал в дома си, заобиколен от близките си, допълва Би Би Си. Пратчет живееше със съпругата си Лин в графство Уилтшир, недалеч от гр. Солсбъри.

Сър Тери Пратчет е роден на 28 април 1948 г. Първият му роман от общо над 70 е публикуван през 1971 г. Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. През 2001 г. печели медала Карнеги за романа си "Изумителният Морис и неговите образовани гризачи".

Тери Пратчет е офицер на Британската империя от 1998 г. и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приноса му към литературата.

През 2007 г. писателят е диагностициран с рядка форма на болестта на Алцхаймер - кортикална атрофия на задната част на мозъка. През следващата година е избран за патрон на британската Фондация за борба с болестта. Освен това писателят е известен във Великобритания и като един от активните привърженици на евтаназията.

През литературната си кариера 66-годишният Тери Пратчет е продал над 75 милиона книги. В поредицата "Светът на диска" има 40 романа, преведени на 37 езика. От тях са продадени повече от 55 милиона екземпляра.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини