Снегът усложни обстановката в страната, общини бедстват

Стотици селища са без ток заради интензивните снеговалежи. Общини в Южна България бедстват. Блокирано бе движението на влакове. Няма пострадали хора.
В цялата област Смолян е обявено бедствено положение заради силния снеговалеж, паднали дървета и прекъснато електроснабдяване.

Това съобщи заместник-областният управител Зарко Маринов, цитиран от БТА.

Главните пътища в Смолян са проходими само с вериги, а второстепенните са абсолютно непроходими. Ток няма в половината град от около 22.00 часа снощи.

От тази сутрин община Рудозем обяви бедствено положение, след като всички населени места останаха без ток. То е в сила от 06:30 ч. в събота сутринта, обяви кметът Румен Пехливанов пред bTV. Заради тежкия и мокър сняг много електропроводи в региона са скъсани.

Снегът събори много дървета по пътя Рудозем-Смолян. 15 екипа разчистваха. Впрегната е всичката налична техника за снегопочистване.

В областите Смолян, Кърджали и Хасково в събота е в сила най-високата степен за опасност - червен код за силен северен вятър, виелици и навявания. Снежната покривка надхвърля 25 см.

Товарни автомобили закъсаха в прохода Рожен. Движението в цялата област се извършва задължително с вериги. Проходите Рожен, Пампорово и Превала са проходими при зимни условия, но са затворени за тежкотоварни автомобили.

В Кърджали и Хасково ситуацията също е усложнена, и там снегът е около 30 см.

В Ардино е обявено бедствено положение, съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев, цитиран от Фокус. Той обясни, че в момента се разчистват главните пътища от републиканската пътна мрежа.

243 села в Кърджалийско останаха без електричество заради мокрия сняг.

Десетки сигнали за закъсали автомобили и леки катастрофи бяха подадени тази нощ, съобщиха за Haskovo.info от Областната противопожарна и спасителна служба.

Затворени за движение на товарни автомобили са пътищата към Кърджали през Мост и Николово. Леките коли се спират за определени периоди, за да работи снегопочистващата техника.

Въведени са ограничения по всички шосета в региона. Автомобилите трябва да се движат с вериги и без ремаркета.

В 8 области в страната е обявен оранжев код за снеговалежи и поледици. Това са областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново. Очакваните количества снеговалежи са до 50-60 л/кв.м.

В областите Търговище и Разград е в сила оранжев код за сняг и силен вятър и ще има условия за виелици и навявания.

По Черноморието и в област Ямбол е обявен жълт код за валежи и силен вятър ще духа умерен и силен североизточен вятър, с пориви до 20-22 м/сек. Очакват се и валежи, предимно от дъжд с количества 10-20 л/кв.м. В областите Сливен, Шумен, Русе и Силистра е в сила жълт код за сняг, поледици и силен вятър.

В останалата част от страната е обявен жълт предупредителен код за снеговалежи и поледици.

Прекъснато е движението на влаковете в шест железопътни участъка

Прекъснато е движението на влаковете в шест железопътни участъка в страната, съобщиха от "Холдинг Български държавни железници" ЕАД.

Жп участъците, в които е прекъснато движението на влаковете, са следните:
- Пазарджик – Стамболийски. В участъка има нанесени повреди по контактната мрежа. За пътниците от влаковете, които преминават през този жп участък, е осигурен превоз с автобуси между Пазарджик и Пловдив.

- Тулово – Змейово. Там има нанесени повреди по контактната мрежа. За пътниците от влаковете, които преминават през този жп участък, е осигурен превоз с автобуси между Тулово и Змейово.

- Мост – Книжовник. В участъка има паднали дървета върху железния път;

- Велинград – Цветино. Там има паднали дървета и скална маса върху железния път.

- Разлог – Белица. В участъка има паднали дървета и скална маса върху железния път;

- Якоруда – Аврамово и Цветино – Аврамово. В тези участъци има паднали скални маси и паднал електрически стълб върху железния път.

Аварийни екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура” работят по разчистването на железния път и възстановяване на повредите в контактната мрежа в засегнатите участъци.

В резултат на прогнозните валежи и повишената почвена влага, се очакват по-съществени повишения на реките в Западнобеломорски басейн: Места – целия басейн и Струма – целия басейн, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Дадени са предписания на кметовете на съответната община в рамките на населените места, на "Напоителни системи" ЕАД и областните управители.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини