Франция изпрати самолетоносача ”Шарл де Гол” срещу ИД

 Франция изпрати самолетоносача си "Шарл де Гол" за участие в операциите срещу "Ислямска държава" в Ирак.

"Включването на "Шарл де Гол" във (френската) операция "Шамал" (в Ирак) започва тази сутрин", заяви пред Франс прес член на антуража на френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, които пристигна на борда на самолетоносача с хеликоптер, цитиран от БТА.

Първите изтребители "Рафал" излетяха призори от "Шарл де Гол", който кръстосва в Залива на 200 км северно от Бахрейн, в посока Ирак.

Очаква се самолетите да достигнат целите си за около час и половина полет, което е два пъти по-бързо отколкото от базата в Ал Дафра, Обединените арабски емирства, използвана от френските ВВС.

"Шарл де Гол", отплавал на 13 януари от Тулон в Южна Франция за петмесечна мисия, ще бъде ангажиран няколко седмици в Залива, редом до американския самолетоносач "Карл Винсън", в рамките на международната коалиция, ръководена от САЩ, съобщи френски военен източник.

След това самолетоносачът ще продължи към Индия.

Бойци от "Ислямска държава" взривиха централната библиотека в град Мосул и изгориха 10 000 книги.
Мосул - вторият по големина иракски град, на 400 км северозападно от Багдад, от юли миналата година е под контрола на въоръжените банди на "Ислямска държава".

Руски оръжия за Иран

Русия е предложила на Иран вместо зенитно-ракетните системи С-300 системи за противоракетна отбрана с малък обсег "Антей-2500", съобщи междувременно пред журналисти в Абу Даби директорът на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов, цитиран от ТАСС . Той отбеляза, че конфликтите в Близкия изток повишават продажбите на оръжия.

"Колкото до конфликтната ситуация в Близкия изток, аз не го крия и всички го разбират, че колкото повече конфликти има, толкова повече от нас купуват оръжия. Обемите на нашите продажби продължават да растат, независимо от санкциите", заяви Чемезов.

Той уточни, че основните пазари на руско оръжие са Латинска Америка и Близкият изток.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини