Скиор загина на пистите над Банско

27-годишен скиор от Румъния е починал в болницата в Разлог след падане на една от пистите в Банско.
Инцидентът е станал в 11 часа на писта номер 11.

На чуждия турист е оказана веднага първа помощ от планински спасители и лекарите в скизоната, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) - Банско, цитирани от "Фокус".

Румънецът е транспортиран до болницата в Разлог, но въпреки усилията на лекарите там е починал.

От лечебното заведение уточниха, че скиорът не се е ударил в стълб или друг предмет, а е получил тежката травма в резултат на каране с висока скорост по пистата и падане.

Младият мъж е бил приет в състояние на травматичен шок и руптура на вътрешни органи - далак, черен дроб и др. Вероятна причина за смъртта на скиора е вътрешен кръвоизлив. Имало е съмнения и за фрактура на гръбнака, съобщава БГНЕС.

Това е третият и най-тежък инцидент с чужди туристи в курортния град за последните десетина дни.

На 12 февруари британски турист бе заклещен между скалите в местността "Демянишка поляна" и се наложи да бъде изваден с помощта на същия хеликоптер. 23-годишният Джак Елекот и негов приятел са карали сноуборд, когато попаднали в капана на отвесни скали. Младежът не бе пострадал сериозно.

Преди два дни в същата местност пострадаха други двама британци - мъж и жена. Те се спускали по писта номер 1 - 1А в Банско, излезли са от трасето и са паднали. За спасителната акция отново бе извикан медицинският хеликоптер.

Разследват смъртта на скиор край Чепеларе

Прокуратурата проверява дали необезопасено съоръжение е причина за смъртта на скиор край Чепеларе. 28-годишният Данаил Кънчев загина през уикенда след удар в бетонна шахта, която се намира на около 2 метра извън пистата, съобщи Нова телевизия.

В трагичния ден Данаил се спускал по стръмна писта, която заради трудността си е квалифицирана като червена. Според разследващите младият мъж загубил контрол над спускането в края на пистата. Там пада и се удря в тази бетонна шахта, която е за изкуствен сняг и загинал на място.

В деня на инцидента тя е стърчала над земята. Това сочат както снимките, направени от близките на загиналия, така и данните на разследващите. Край нея нямало мрежа или дюшеци, които да омекотят удара. Близките на загиналия са убедени, че не става въпрос за нещастен случай, а за престъпна небрежност.

„Смятам, че виновен е този, който е бил отговорен за поддръжката на пистата и за нейното обезопасяване. Необезопасена писта няма, има писта и има баир. Всичко, което е необезопасено, е баир. Щом е писта, има лица, които е следвало да се погрижат за нея. Аз дори да падна, не би следвало да се ударя в бетонов фундамент, който стои на траекторията на падането ми”, коментира сестрата на Данаил - Веселина Кънчева.

Разследването ще търси отговор на въпроса дали шахтата е построена законно и дали е трябвало да бъде обезопасена, въпреки че се намира извън пистата.

 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини