Старозагорци амбицирани до 2017-а да имат паметник на кан Тервел

Сн.: Сдружение за построяване на паметник

В Стара Загора учредиха Сдружение за издигане на паметник на кан Тервел, съобщиха инициаторите. Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров единодушно е избран за председател на Управителния съвет на сдружението. Почетен председател ще бъде старозагорският градоначалник Живко Тодоров.

В сдружението участват още: Петко Колев, председател на общобългарска фондация „Тангра-ТанНакРа", Илиян Попов, председател на СД на София Ауто и старозагорците Венелин Каравичев, инициатор на проекта, Олег Стоилов, Евгений Спиров, Любомир Митев, проф. Цанко Яблански, Таньо Танев, д-р Живко Войников, Иво Маринов, Виктория Грозева и Мартин Бойчев. Сдружението е отворено за нови членове, които могат да помогнат за реализация на идеята.

От пет години съществува идеята на паметник на Свети Тервел Теоктист - цар Български. Участниците в сдружението ще настояват за ново място за издигане на паметника, тъй като според архитекти и скулптори първоначално отреденото не е подходящо за поставяне на внушителна по мащабите си фигура на велика личност като Тервел. То е непосредствено до Съдебната палата.

Кметът Живко Тодоров също подкрепя проекта. Той получи в дар от проф. Божидар Димитров картина с лика на кан Тервел.

Инициаторите са амбицирани проектът да се превърне в национална кауза, чиято реализация да повдигне националното самочувствие, да помогне за обединението на българите в страната и зад граница и да съдейства за патриотичното възпитание на подрастващото поколение.

Предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект за изработването на монумента. Той трябва бъде готов най-късно до 2017 г., когато ще се чества 1300-годишнината от началото на битката при Константинопол срещу арабите.

На 20 септември 2014 г. на античната улица в Стара Загора бе направена историческа възстановка „Тервел в областта Загора", която възкреси бойни сцени между българи и ромеи, посрещането на Тервел в Берое, както и провъзгласяването му за кесар от византийския двор.

Кан Тервел има особена историческа роля за Стара Загора. Той успява да извоюва присъединяването на областта Загора в пределите на България, припомнят от сдружението.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини