Българската награда за градски бъг на годината

[https://www.facebook.com/whatassociation

Вече 5 години архитектурната група WhATA раздава своите въображаеми годишни награди за най-доброто и най-лошото в българската архитектура. И въпреки че са само "четирима архитекти с блог", както се представят, неформалната им инициатива постепенно се утвърди като една от малкото платформи, които свързват архитектите, градската среда и нейните ползватели.

Наградите - в категории като архитектурно събитие, тенденция, сграда, за градски бъг, нормалност на годината, се присъждат от журито (самите WhATA) и втори път чрез онлайн гласуване на публиката. Номиниращи отново са те, а резултатите излизат под формата на комикс (или "репортаж от събитието") в характерния за групата шеговит тон.

Тази година обаче "церемонията" прави крачка в офлайн света, като паралелно с публикуването на комикса тази вечер WhATA ще обявят победителите на живо в "Лабораторията за градски дизайн" - пространството на "Трансформатори" в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

Е, Кание Уест и Статлър и Уолдорф от "Улица Сезам" вероятно няма да се появят както в онлайн варианта, а наградите си остават въображаеми, но четиримата архитекти канят всички желаещи на разговор "за архитектура, за градски бъгове и нормалности, за филми (все пак идват Оскари) и за каквото още се сетите". 

Срещата ще бъде излъчена на живо онлайн на whata.org, а наяве ще започне от 19 ч. в Лабораторията за градски дизайн - в бившата парна централа зад сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Пътят към нея ще бъде указан с червени знаци още от булевард "Христо Смирненски".

В една от най-оспорваните категории - за градски бъг на годината, този път се състезават реализацията на естакадата на "Лъвов мост", реновираният Женски пазар, паметникът на Георги Марков, кампанията "Емблематичните сгради на България" и решението на Столична община да махне паметника "1300 години България" и да възстанови плочите на I и VI пехотен полк. Мотивите за това, както и другите номинации, може да проследите тук и на whata.org.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини