Учредиха първите национални фантастични награди

От днес в продължение на месец всеки българин, любител на фантастиката, ще може да се включи със своя глас и да номинира, подкрепи и избере своя любим фантаст.

Инициативата обединява над 17 фантастични клуба, организации и общности за сътворяването на първите български Национални фантастични награди.

Гласуването за наградите започва на 2 февруари и ще продължи повече от месец, като всеки фен на фантастиката може да се включи. То ще протече в три етапа - предложение за номинации, гласуване за приетите номинации и балотажи. Награди ще се раздават в цели 23 категории, а техни носители ще станат писатели, художници, издатели, преводачи и др. творци от България, които успеят да съберат достатъчно подкрепа от почитателите на фантастичното.

Най-добрите от тях ще получат не само награда, но и шанса да представят България на престижния конкурс Еврокон 2015 - събитието отличава най-добрите фантасти от Европа и се провежда ежегодно в различен европейски град.

Организатори констатират, че фантастиката става все по-обичан жанр - именно към него принадлежат повечето филми и игри, които излизат в последно време, там са и най-запалените фенове. Българските творцив жанра също стават все по-продуктивни.

Организатори на Националните фантастични награди са SciFi.bg, Човешката библиотека, Фентъзи ЛАРП център, Сборище на трубадури, Цитаделата, Shadowdance, клуб „Светлини сред сенките", клуб „Терра Фантазия", клуб „Иван Ефремов", клуб „Братя Стругацки", Клуб по фентъзи и фантастика към ФМИ, клуб „Уибробия", Дружество на българските фантасти „Тера фантазия", knigi-igri.bg, списание „Дракус", организаторите на Зимните Таласъмии и фестивала „Златен Кан" и др.

Първият етап, набирането на номинации, вече започна. Можете да се включите в подбора или да научите повече на сайта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини