Турция блокира фейсбук страници, обиждащи пророка Мохамед

Съд в Анкара постанови да се блокира достъпът до фейсбук страници заради „обиди" на пророка Мохамед, съобщава Hurriyet daily news.

Решението на Наказателния съд е взето късно на 25 януари.

Съдът също е постановил, че достъпът до фейсбук ще бъде изцяло блокиран, ако решенията за въпросните страници не бъдат изпълнени.

Съдебното решение е предадено на Дирекцията по далекосъобщенията и на Асоциацията на доставчиците за достъп до интернет. Това е организация, която е натоварено с изпълнение на поръчки за блокиране според указанията на Дирекцията по далекосъобщенията.

Според „Ройтерс" този ход е последното усилие на правителството на президента Тайип Ердоган, за което се смята, че е с ислямски уклон, да се справи с материали, които се считат за обидни за религията.

По-рано този месец съдът нареди да бъдат блокирани интернет сайтове с последната корица на списание „Шарли ебдо" с карикатура на пророка Мохамед.

В средата на януари турският всекидневник „Джумхуриет" отпечата избрани карикатури и статии, за да покаже солидарност с „Шарли ебдо", след като френското сатирично списание бе атакувано от терористи и 12 души от екипа му бяха убити.

Междувременно Турция отговори най-големия лагер за бежанци, в който ще бъдат приютени 35 000 души, бягащи от боевете между кюрдските сили и джихадистите от „Ислямска държава" в сирийския град Кобани.

Палатковият град е разположен в югоизточния граничен град Суруч. В него има две болници, седем медицински клиники и достатъчно класни стаи за 10 000 деца.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини