БДЖ възстановява 33 от 38-те спрени влака

Ръководството на "БДЖ-Пътнически превози" ревизира графика за движение и от 1 февруари ще възстанови 33 от спрените 38 влака.
Възстановяването на композициите става по нареждане на министър Ивайло Московски, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта.

Националният железопътен превозвач ще възстанови 33 влака, като 30 от тях ще се движат по пълния си маршрут, а 3 от тях по част от направлението. От 10-те влака, чиито маршрути бяха съкратени, напълно възстановени ще бъдат 8.
По технически причини и съгласуване с местните власти, няма да бъдат възстановени само 5 влака.

Влаковете ще бъдат включени отново в графика за движение от 1 февруари. Ръководството на държавния жп превозвач продължава със срещите по места с кметовете, за да се изготви график за движение, който да отговори на конкретните нужди на хората, допълват от транспортното ведомство.

"При финансовите параметри, които имаме в момента към БДЖ и към НКЖИ, не може да се очаква, че може да бъде постигната устойчивост, дори и средноевропейско ниво", коментира пред журналисти Ивайло Московски, цитиран от БТА.

По думите му, в момента, в който железницата стане национално приоритетна политика, и има друго отношение към инвестициите в този сектор, тогава може да се разчита на средно ниво европейска железница.

"Невъзможно е с финансирането, което се получава към момента да се постигнат каквито и да е прилични резултати", допълни министърът.

Заради по-малкото пари, които държавната железница получи през тази година - вместо 180 млн., 140 млн., трябваше да бъдат съкратени 5 милиона влак/километра или това са около 140 влака. От 12 януари бяха спрени 38 влака, а маршрутите на други 10 бяха съкратени. От 1 февруари трябваше да спрат още 90 композиции.

След серия от протести в различни части на страната, в края на миналата седмица
транспортният министър Ивайло Московски и финансовият министър Владислав Горанов се договориха необходимите 40 млн. лв. да бъдат дадени на БДЖ от държавния бюджет.

Вчера Министерски съвет одобри отпускането на парите на „БДЖ - Пътнически превози“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини