Гърците изтеглили 1 млрд. евро за ден

Гръцките вложители са изтеглили близо един милиард евро от сметките си само в рамките на един ден в петък, съобщи електронното издание “Нюзит”. Това стана, след като две от най-големите банки в страната - Юробанк и “Алфа”, поискаха от Европейската централна банка спасителни траншове заради намаляване на ликвидността си вследствие на масовата финансова миграция през последните дни. Вложителите се разбързаха да теглят пари от банкоматите, което означава, че те може да останат празни и да бъдат трудно обслужвани, коментира изданието. Само за една седмица тегленията на кеш са се увеличили два пъти.

През декември вложителите са изтеглили от депозитите в Гърция 2,5 милиарда евро. Медиите в Атина съобщават, че две от четирите системни гръцки банки са поискали ликвидна подкрепа от Националната банка на Гърция. Двете банки уверяват, че нямат проблеми с обслужването на клиенти, а искането им е “профилактично” - предвид резкия ръст в търсенето на пари в брой преди изборите на 25 януари.

Агенция “Фич” постави дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция “А” под наблюдение с “негативна” прогноза. Причина за това е политическата нестабилност в страната, довела до увеличаване на рисковете за кредитоспособността на Гърция и официалното финансиране.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини