Аз не съм Шарли, аз съм Ахмед, убитият полицай

Българският премиер Бойко Борисов ще  участва утре в републиканския марш в Париж, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов се присъединява към редица европейски и световни лидери, които ще покажат подкрепа към Франция след ужасяващия атентат в редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо". На шествието ще дойде и външния министър на Русия Сергей Лавров.

"Аз не съм Шарли, аз съм Ахмед, убитият полицай"

В атентата срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо"  загинаха 12 души - 10 журналисти, както и двама полицаи. Единият от  двамата - Ахмед - е бил мюсюлманин. В интернет хората изразяват своята солидарност и спряно неговата насилствена смърт.

"Аз не съм Шарли, аз съм Ахмед, убитият полицай. "Шарли" се присмиваше  на моята вяра и култура, а аз загинах, за да защитя правото на списанието да прави това." Този туит на активиста Диаб Абу Джахия даде тласък на огромна вълна на солидарност, която в момента залива мрежата:  "Аз съм Ахмед". Изречението е по подобие на познатия лозунг ("Аз съм  Шарли"), с който милиони хора от цял свят се преклониха пред паметта на убитите журналисти от сатиричното списание "Шарли Ебдо".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се изказа по повод смъртта му,  заявявайки, че атентатът в Париж не бива да се разглежда като акт на религиозна война: "Това беше нападение срещу нашата хуманност, което иска да ни сплаши и изправи едни срещу други."

Ахмед Мерабет е бил полицай. Той загива по време на работа само защото  се оказва в погрешното време на погрешното място. Отговарял е за  парижкия квартал, в който се намира редакцията на "Шалри Ебдо". Само на  няколко метра от сградата на сатиричното издание той става жертва на  атентаторите. По всичко личи, че Ахмед е искал да задържи бягащите  терористи. Аматьорско видео, заснето от високите етажи на една съседна  сграда, показва последните секунди от живота на френския  полицай-мюсюлманин. Това видео беше разгледано от милиони хора в  социалните мрежи. Германските, както и френските телевизии не показаха  цялото видео от уважение към мъртвия.

Във видеото се вижда как двамата убийци слизат от автомобила си. Мерабет  вече е ранен и лежи на земята. "Ти ли искаш да ни убиеш?", крещи единият от маскираните мъже. "Не, всичко е наред", се чува в отговор. Ахмед вдига ръка, за да се защити, но единият от двамата атентатори,  преминаващи покрай него, брутално го екзекутира с изстрел в главата.

Ахмед, на възраст около 40 години и баща на две деца, е работел от осем  години в полицията. Той израства в семейство на имигранти от Северна Африка. "Ахмед беше много  дискретен и отговорен човек", каза за него говорителят на полицейския  синдикат пред френския ежедневник "Фигаро" и добави: "Всички ние сме  силно шокирани".

Ахмед загина при изпълнение на своя професионален дълг, също както и другият полицай Франк Бринзоларо - баща на едногодишна дъщеричка, съпруг на журналистка от френски ежедневник. Той е бил лична охрана на Стефан Шарбоние, главния редактор на "Шарли Ебдо". "Франк не е можел да направи  нищо", казва колега на Бринзоларо.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ма
    *********
    3 -4
    17:14, 10 яну 2015
    Меки китки,лигльовци
    • Sh
      SHDDHD
      0 0
      00:35, 11 яну 2015
      Palen tapak si ..!
  • 2
    Ум
    Умник
    5 0
    19:39, 10 яну 2015
    Много точно си подбрал ника си!
  • 3
    На
    на м.отзад
    5 -1
    14:26, 11 яну 2015
    Всяка жаба,да си знае гьоля,стара поговорка,като стара Франция.Интернирайте ги,тияяяяя краставиииииии ку4етааааа,в пустинятааааааааа.Мракът е техният живот.Разбере те гоооооо най-послееееее
Последни новини