И Варненското езеро замръзна

Варненското езеро замръзна вследствие на арктическите температури през последните дни, съобщава БГНЕС. В плен на леда попаднаха лодките на рибарите от селището „Орехчето" край морската столица. Замръзването се дължи на по-ниската соленост на езерото от тази в Черно море. За да се вледени морето обаче, е нужно поне 3-4 дни температурата на въздуха да бъде около минус 20 градуса и да няма вълни.

Живакът в термометрите във Варна през последните дни падна до минус 10-минус 13 градуса. В 9.00 часа тази сутрин са измерени минус 11 градуса. Днес се очаква затопляне над Черноморието и променлива облачност с умерен вятър от запад-югозапад. Максимални температури ще са между 2 и 5 градуса над нулата. Температура на морската вода е 5-6 градуса, а вълнение на морето 2-3 бала.
Откакто се води статистика, Варненското езеро е замръзвало няколко пъти. Най-пресните спомени са от 1954 година и от 2012 година.
Замръзване на Варненския залив е имало през 1907, 1932, 1942, 1954 година. Най-големият студ обаче е бил регистриран през 1929 година, когато температурите са паднали до минус 26 градуса, а морето замръзнало чак до нос Емине. Тогава ледът е бил толкова дебел, че хората са се разхождали по него.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини