Американски съд позволи на Кристо да ”опакова” река Арканзас

Американски съд отказа да спре проект на световноизвестния художник от български произход Кристо за покриване с близо 10 км сребриста материя на река Арканзас*.

Противници на проекта твърдят, че той може да е опасен и да има унищожителни последици за движението по реката и за рибата, предадоха АП и БТА.

След огласяването на съдебното решение те заявиха, че може да го обжалват.

Съдията постанови в петък, че няма доказателства, че федералните служители не са спазили екологичното законодателство, както твърдят опонентите.

Кристо и покойната му днес съпруга Жан-Клод започнали да търсят място за временната инсталация през 90-те години на миналия век.

След като посетили 89 реки в седем щата, те се спрели на река Арканзас в отсечката между Салида и Кенън сити. Работата по проекта може да започне през 2018 г.

Христо Владимиров Явашев (известен като Кристо) е български художник, роден в Габрово, който създава пространствени художествени инсталации.

Неговите работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.


*Арканзас е река в САЩ, вторият най-голям приток на Мисисипи след Мисури. Протича в посока изток и югоизток през щатите Колорадо, Канзас, Оклахома и Арканзас.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    НАКАЗАТЕЛ
    3 0
    17:34, 4 яну 2015
    Ела да опаковаш нашите гейове в парламента и ги хвърли в океана.
Последни новини