В Карлово почетоха паметта на загиналите в Кербала

Военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово днес почитат паметта на загиналите български воини от база "Индия"в иракския град Кербала.
Пред Паметника на загиналите в борбата против тероризма срещу входа на поделението беше отслужена заупокойна молитва от отец Рафаил и бяха поднесени венци и цветя в памет на майор Георги Качорин - командир на рота, офицерските кандидати Иван Инджов и Антон Петров, командири на отделения, офицерски кандидат Свилен Киров, мерач и старши лейтенант Николай Саръев, командир на взвод.

И тази Коледа близките на загиналите рейнджъри получиха финансова подкрепа от бригадата, в която служиха техните синове, предаде БТА.

Петимата български воини загинаха на 27 декември 2003 г. при терористичната атака срещу база "Индия" в Кербала, Ирак. Базата бе атакувана с камион-бомба, а при атентата бяха ранени 68 души.

Министърът на отбраната Николай Ненчев присъства на панихидата

Тя бе отслужена в църквата "Св. Николай" в Плевен с участието на командири на военни формирования и военнослужещи от Плевенския гарнизон.

Министър Ненчев заяви пред журналисти, че се прави всичко възможно да пазим нашите военнослужещи.

"Ние сме част от възможно най-интелигентния и най-подготвения съюз, наречен НАТО - прави се всичко възможно повече да не се случва това, но в тези райони винаги има риск от подобни нещастия", допълни министърът.

"Днес имаме 110 човека в Афганистан и разбира се, аз ги мисля тези момчета и момичета, мислено съм с тях", каза министър Ненчев.

Той допълни, че през 2015 г. предстоят реформи в армията. "В момента имаме свободни места за офицери, което силно ме безпокои, но смятам, че сме намерили формула, по която ще решим този въпрос", уточни министърът.

Преди началото на службата министър Ненчев бе посрещнат пред храма от командири с военни почести от кмета на Плевен проф. Димитър Стойков и от председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов. На панихидата присъства и съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    1 0
    15:20, 28 дек 2014
    Лека им пръст на момчетата. Нека почиват в мир.
Последни новини