Ердоган поправи медиите - палатът му имал не 1000, а 1150 стаи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поправи информацията на медиите, че грандиозният му нов дворец има 1000 стаи, като заяви, че всъщност те са 1150, предаде АФП.
"Опозицията критикува новия президентски дворец. Но нека ви кажа, че той побира най-малко 1150 стаи, а не 1000 както се говори", заяви Ердоган в реч пред бизнес форум в Истанбул.

Президентският дворец, който беше построен в околностите на столицата Анкара, струва около 490 милиона евро, простира се на площ от 200 000 кв. м. и е по-голям дори от величествения Версайски дворец в Париж.

"Искахме да построим сграда, за която бъдещите поколения ще казват: "От тук се управляваше нова Турция", каза Ердоган, който стана президент през август.

Освен семейството на Ердоган, комплексът ще приеме и цялата президентска администрация. Само работният тракт на турския президент включва шест огромни приемни и един "овален кабинет". Това помещение има шумоизолирани стени и най-модерна защита срещу подслушване, както в оригиналния "овален офис" - работния кабинет на американския президент. Освен това на разположение на турския държавен глава е противоатомен бункер, специални зони, предлагащи защита при нападение с химическо оръжие, подземни тунели, зимни градини с истинска дървесна растителност във фоайетата на сградата.

"Може би само харем няма да има в новия си палат Ердоган. Затова пък съпругата му със сигурност ще може да си позволи едно или дори няколко помещения за богатата си колекция от забрадки и обувки", иронично отбелязва кореспондентът на Дойчландфунк в Анкара.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини