Климатичното затопляне ще увеличи конфликтите

Продължителна суша или катастрофално наводнение може да намали достъпа до храна и да генерира насилие в най-бедните страни. Такива са резултатите от ново изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".

Климатичното затопляне значително ще увеличи вероятността от конфликти в 32 страни. Изследователи от британската фирма "Мейпълкрофт", специализирала се в анализ на глобалните рискове, открили връзка между покачването на температурите и насилието.

Изследователите комбинирали данни за парниковите емисии в 198 страни, за екосистемите и земеделието им, за уязвимостта им към природни бедствия и за солидността на институциите им. Така били идентифицирани райони, в които климатичните промени могат да отключат граждански войни.

Петте най-изложени на подобен риск страни са Бангладеш, Сиера Леоне, Южен Судан, Нигерия и Чад. Общото между тях е икономика, която е зависима главно от земеделието, голяма бедност и съществуващо политическо насилие.

Друго проучване, извършено от изследователя Маршал Бърк от Станфордския университет в Калифорния, дори е направило преценка на увеличаването на риска от конфликти. Резултатите показват, че покачването на температурата с 1 градус Целзий води до 2,4-процентно увеличаване на сбиванията между индивиди и до 11,3-процентно нарастване на конфликтите между групи хора.

Източник: Дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини