Чиновници ще бъдат наказвани, ако бавят екопроекти

Ивелина Василева

Ще бъдат наказвани служителите, които забавят преписки и процедури по европроекти в областта на екологията. Това съобщи пред БНР министърът на околната среда Ивелина Василева.

Тя подчерта, че след като в петък Еврокомисията размрази средствата по оперативната програма, всички усилия на администрацията са насочени към възможно най-бързото изплащане на исканията от бенефициенти за възстановяване на направени разходи по програмата.

Министърът отново повтори, че средства по програмата ще бъдат изгубени, но основната цел е да се намали размерът на загубата. Както вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, тя също не се ангажира да посочи сумата, която се очаква да не бъде усвоена. Очаква се по-голяма яснота във вторник, когато се събира мониторинговият комитет на оперативната програма, за да оцени риска.

Василева посочи, че при управлението на кабинета "Орешарски" тогавашният вицепремиер Зинаида Златанова е започнала тежка процедура по масово налагане на финансови корекции на общините, а това допълнително е затруднило изпълнението на програмата. Анализираме дали голяма част от тези корекции са основателни и обосновани, каза тя.

Министърът упрекна кабинета "Орешарски" и за това, че е спрял за половин година финансирането на започнатите програми, въпреки че регламентите на Брюксел задължават изпълнителната власт да ги продължи. По думите й част от строителните фирми са работили без заплати, а други са освободили хората и спрели машините и така е изпуснат благоприятният за строителството летен сезон.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини