Каталония символично гласува за независимост

Каталонските националисти организират днес "символично допитване" по въпроса за независимост на региона, въпреки съпротивата на Мадрид.
Пренебрегвайки съпротивата на Мадрид, националистите в Каталония полагат днес усилия да съберат чрез символично допитване достатъчно гласове, за да поведат към независимост своя регион, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Местното правителство на премиера Артур Мас призовава общо 5,4 милиона жители на североизточната автономна област, един от най-развитите икономически райони в Испания, да отговорят на два въпроса:

- желаят ли Каталония да стане държава и

- ако да, трябва ли тя да бъде независима.

Сезиран от испанското правителство, Конституционният съд на два пъти отсрочи този вот, докато се произнесе по същество.

Мадрид съзира в допитването прикрит референдум за независимост, забранен според него от конституцията, тъй като въпросът засяга цялата нация, отбелязва Франс прес.

Преизбран през 2012 г. с обещанието да организира това допитване в региона, обхванат от стремеж към независимост, каталонският премиер Артур Мас твърди, че гласуването не представлява референдум и няма да е в нарушение на закона.

Той приканва населението да гласува "без страх", тъй като хората щели само да упражнят своята свобода на словото.

"Испанската държава е противникът" и гласоподавателите имат право на "законна самоотбрана", настоява той.

Днешният вот е последен епизод от продължителна ескалация на напрежението между Мадрид и Барселона - столицата на един регион, произвеждащ близо една пета от националното богатство.

Според последната социологическа анкета близо половината каталонци искат независимост - въпреки безпокойството на големите местни компании, които се страхуват да не бъдат отрязани от испанските и европейските пазари.

Петдесет и осемгодишният Артур Мас разчита на висока активност при днешното гласуване, която би засилила позициите му в контактите с Мадрид, допълва АФП.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини