Интензивен артилерийски обстрел в Донецк

Интензивни артилерийски сражения избухнаха в събота срещу неделя в Донецк. ОССЕ е обезпокоена от предвижването на военни колони в Украйна.
Стрелбата много близо до центъра на града започнала да се засилва към 2 часа през нощта и продължи със същата сила два часа по-късно, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Безпрецедентната военна дейност след подписаното на 5 септември примирие става, след като вчера ОССЕ съобщи, че е видяла пристигането в Донецк на сериозни подкрепления за бунтовниците.

Заради наложения от сепаратистките власти полицейски час в Донецк не бе възможно да се установят последиците от сраженията.

Ожесточените бомбардировки продължаваха вчера в района на летището, северно от Донецк, епицентър на боевете между бунтовниците и украинските сили от няколко месеца.

Комюникето на ОССЕ

ОССЕ съобщи, че е "много обезпокоена", след като наблюдателите й засекли танкови колони и военни коли да се придвижват през Източна Украйна на територия, контролирана от проруските сепаратисти.

Наблюдатели от ОССЕ съобщиха в комюнике късно вчера, че са наблюдавали конвои с тежко въоръжение и танкове в района на контролирания от бунтовниците град Донецк и близкия град Макивка.

Съобщението на ОССЕ дойде ден след като украинската армия съобщи, че е забелязала голяма танкова колона и друго тежко въоръжение, което влязло в страната от Русия през част от границата, контролирана от бунтовниците.

Русия отрича да е замесена в боевете, въпреки че открито дава политическа и хуманитарна подкрепа на бунтовниците.

"Над 40 камиони и цистерни се движат по магистрала в източните околности на Макивка", съобщиха представители на ОССЕ, които наблюдават примирието, подписано през септември. ОССЕ съобщи също за наличието на танкове.

Швейцарският външен министър и ротационен председател на ОССЕ Дидие Буркхалтер заяви, че е много обезпокоен от увеличаването на насилието в източните области на Украйна.

"Той призова всички страни да действат отговорно и да направят всичко възможно да заздравят примирието", съобщи ОССЕ в комюнике.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини