Европол няма данни за българи в ”Ислямска държава”

Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви, че засега няма конкретни данни за българи в редиците на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.
Европейският координатор за борба срещу тероризма Жил де Керхов смята, че България засега е само транзитна държава за чуждестранни бойци към Турция и Сирия.

Двамата заявиха това в отговор на въпрос на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дебат за тероризма и чуждестранните бойци в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Радев обърна специално внимание на притеснителната информация за участието на българи в редиците на "Ислямска държава". Той попита участниците в дебата дали имат по-конкретни данни за българи, биещи се в или подпомагащи терористични организации, както и дали на българска територия има тренировъчни лагери на терористи. 

"Не на последно място, какви мерки смятате, че България трябва да предприеме, за да избегне втори терористичен акт като този в Сарафово?", попита още евродепутатът. 

От всички служби бяха единодушни, че заплахата от чуждестранните бойци е голяма - над 3000 европейски граждани се бият в редиците на джихадистите, и призоваха държавите-членки за повече действия с цел предотвратяване на радикализацията, прилагане на Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН и засилено сътрудничество между службите за сигурност и разузнаване.

Преди дни служебният военен министър Велизар Шаламанов заяви, че по данни на съюзнически държави българи се сражават на страната на "Ислямска държава". Той не даде подробности, но заяви, че рискът остава голям и България трябва да подобрява своите способности за противодействие на заплахи. Затова настоя за свикване на Съвета по сигурността при Министерски съвет. 

Премиерът Георги Близнашки обаче заяви, че не е информиран за такова нещо и не свика съвета. 

Преди дни арабистът проф. Владимир Чуков разказа пред bTV, че най-вероятно българин,известен като Анис Българина, който се е сражявал на страната на джихадистите, е загинал при атака на американски дрон. Чуков открил в ислямистки форум съобщение и снимка на въпросния младеж. „Анис Българина беше приет от Аллах, след като стана мъченик в Северен Вазиристан”, пишело в сайта. 

Досега обаче няма никакво потвърждение, че въпросният човек е българин.

Бойците на ИД - "глупави злодеи" 

Бойците на групировката "Ислямска държава" са по животински жестоки, те са глупави злодеи, заяви основателят на Европейския център за изследвания, анализ и съвети по стратегически въпроси Клод Монике, експерт в борбата с тероризма, в интервю за белгийски медии. 
Той коментира изнесените от вестник "Ню Йорк таймс" нови данни, свързани с отвличането и убийството на американския журналист Джеймс Фоули, обезглавен през август в Сирия, предаде БТА. 

Монике отбелязва, че измъчването на заложници, искането на откуп за тях и дори принуждаването им да приемат исляма не са нещо ново, но е новост упражняваният над тях постоянен тормоз и съобразяването му с националността на отвлечения. 

Американското издание пояснява, че Фоули и негов колега са отвлечени през 2012 г., когато се намират в Сирия, на разстояние от по-малко от 100 километра от турската граница. Те са отведени в подземия на болница в Ракка, където започват разпитите и мъченията им. 

Свидетелствата са, че Фоули е бил изтезаван най-жестоко от всички похитени. Твърди се, че той е приел исляма по убеждение, както и че е разбрал, че му предстои да умре, през юни тази година - около два месеца преди да бъде обезглавен. 

През повечето време заложниците са били държани на тъмно, завързани един за друг. Терористите са проверявали при гол обиск дали под кожата им не са поставени чипове за спътниково проследяване на местонахождението. Някои от заложниците, особено Фоули, са били подлагани многократно на симулации на давене - техника, използвана от ЦРУ.

Заложниците са се ориентирали каква ще бъде съдбата им според това дали са били обличани в оранжеви гащеризони и отвеждани в съседни на килиите им помещения, за да бъдат снимани с камера. Онези от тях, за които похитителите са нямали надежда, че ще бъде платен откуп, не са били снимани и са получавали най-лошо отношение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини