Остава бедственото положение в някои райони на страната

След снеговалежите обстановката в редица райони в страната остава тежка, а в други бедственото положение бе отменено. От МОСВ предупредиха за повишение на реки.
Габрово и Севлиево още бедстват

В общините Габрово и Севлиево бедственото положение остава в сила. В двата града, както и в Дряново днес е неучебен ден заради тежката обстановка, съобщи БНР.

На територията на община Габрово повече от 44 часа продължи интензивният снеговалеж, придружен със силен вятър. На места дебелината на снега достигна 90 см. Кметът Таня Христова заяви, че екипите на "Енерго-Про" работят по отстраняване на повредите на останалите без ток десетки населени места.

Кризисният щаб в община Габрово взе решение да се потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение.

Трети ден над 50 населени места в общините Ловеч, Троян, Летница и Угърчин продължават да са без ток заради прекъснати електропроводи. Отменени са учебните занятия във всички училища в селата в община Троян.

Областният управител на Ловеч Милко Недялков каза, че всички пътища в областта са проходими. Но все още е тежък проблемът с електроснабдяването. 38 селища в Ловешко са без ток

Отмениха бедственото положение в Бургаско

Ситуацията в Бургаска област се нормализира и бедственото положение се отменя, съобщи областният управител Павел Маринов. Започва оценка на щетите. Тя трябва да е готова до сряда.

Жителите на Синеморец и Резово остават без електричество, селищата са откъснати вследствие на големия разлив при устието на р. Велека. Възстановено e движението на моторни превозни средства по път ІІ-9901 Бургас - Ахтопол - Синеморец.

Без ток са и селищата Маринка, Извор и Веселие. Аварийните групи работят за възстановяването на електрозахранването. Прогнозата за следващите часове е за очаквани нови валежи. Затова от областната администрация призоваха гражданите да пътуват само ако е необходимо.

Летището и пристанището в Бургас са отворени.

Пристанище Варна затворено от 3 дни

Пристанище Варна остава затворено трети ден заради силния вятър, който достига до 13 метра в секунда. Летището работи нормално.

Цялата жп линия Русе-Каспичан-Варна е затворена заради наводнени участъци, паднали паднали дървета и прекъсната контактна мрежа. Разчистването й продължава.

От община Варна съобщават, че три училища – Математическата гимназия "Петър Берон", Основно училище "Захари Стоянов" и Средното общообразователно училище "Любен Каравелов" ще бъдат днес с намалени часове заради проблеми с парното, които ще бъдат отстранени до края на деня.

8 тона нафта се изляла при пороя в Хасково

Осем тона нафта се е изляла по улиците на Хасково по време на пороя в събота, след като река Хасковска наводни котелното помещение на училище "Климент Охридски". От там горивото, заедно с водата, е заляло зеленчуковия пазар в града. Днес специализирана фирма ще извърши дезинфекция, но търговците ще трябва да изхвърлят негодната стока.

Продължава отводняването на наводнените сгради. След повече от 24-часов режим, вече е възстановено водоподаването във всички хасковски квартали. Заради наводнен трафопост без електричество остават около 20 домакинства от крайречния квартал на Хасково.

Междувременно от МОСВ предупреждават, че и днес ще продължи повишението на нивата на реките. По-съществено повишение ще има при реките в Южна България – Средецка, Факийска, Изворска, Ропотамо, Дяволска, Китенска, Велека, Резовска, Тунджа – в долното течение, Марица – в участъка след Първомай, и Арда.

Очаква се плавно понижение на нивата на реките да започне утре.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини