ВМА ще получи специална носилка за болни от Ебола

Чакаме сертифицирана носилка за Ебола, въпреки че нямаме нужда от такава, обяви проф. Тодор Кантарджиев - директор на Центъра по заразни и паразитни болести.
Пред Нова телевизия проф. Кантарджиев обясни, че болен от смъртоносния вирус може да бъде транспортиран и на обкновена носилка, но ако е в много тежко състояние и повръща, трябва да бъдат взети мерки да не се зарази медицинискят персонал. Лекарите трябва да са с маски, ръкавици, престилки и да бъде направена дезинфекция на предметите, с които е бил в контакт заразеният.

Напълно изолираната носилката ще бъде предоставена на ВМА, за да може да се ползва при евентуален случай у нас, уточни здравният министър Мирослав Ненков пред bTV.

По думите на проф. Кантарджиев в България категорично не трябва да се притесняваме заради починалия в Македония британец, за когото има съмнения, че е бил болен именно от Ебола.

„Становище на тяхното здравно министерство казва, че не е сигурно, че случаят е Ебола. Изпратени са материалите за изследване в Германия”, обясни Кантарджиев.

И обясни, че до тази сутрин не са получавали информация от контролния център по Ебола в Стокхолм, че дори има съмнения за Ебола в Скопие.

Професорът обясни, че за да бъде изследван един човек за Ебола, трябва да има много голяма вероятност да се е заразил, тоест да е бил в Западна Африка, да е имал пряк контакт с трупове или да е лекувал болни.

„Заразяването с Ебола става, само ако имаш рана по тялото и си в контакт с кръвта на умиращ. Не може по въздушно-капков път. Опасно е също болен от Ебола да повърне върху теб”, добави проф. Кантарджиев.

По думите му вероятността за заразяване на медицински персонал с Ебола е същата както, когато лекуват кримска треска.

Междувременно македонското министерство на здравеопазването съобщи, че в рамките на 48 часа ще бъде установена причината за смъртта на британския гражданин. 58-годишният мъж е бил приет по спешност вчера в инфекциозна болница, където е починал няколко часа по-късно. Той е имал треска и вътрешни кръвоизливи и е повръщал.

Негов сънародник също показва симптоми на смъртоносната заразна болест. Властите са отцепили хотела, в който били отседнали двамата. Вторият британец и персоналът на хотела остават изолирани вътре.

Протест на американско летище

Около 200 служители, почистващи пътническите самолети на нюйоркското летище "Ла Гуардия", стачкуваха вчера заради опасения от заразяване с вируса Ебола, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Работниците смятат, че не са достатъчно защитени от възможно заразяване със смъртоносния вирус, в частност защото не са получили специални защитни ръкавици и маски.

"Ние сме първите, които сме изложени на риска да се заразим с вируса ебола, защото чистим тоалетни, изхвърляме боклуци и извършваме други подобни дейности", заяви един от протестиращите.

Стачката не се отрази на работата на летището, а задълженията на протестиращите служители бяха поети от екипажите на полетите.

На големите американски, канадски и британски летища започнаха проверки на хора, които пристигат от африканските страни, в които Ебола е най-разпространена.

Междувременно компания в английския град Хъл разработи суперкостюм за защита от Ебола. Компанията твърди, че са получили 100 хиляди поръчки за предпазните облекла.
Костюмът има цялостен визьор, а не очила. След употреба трябва да бъда изхвърлен. Очаква се да бъде носен от войниците, които Великобритания праща в Сиера Леоне за да помагат в ограничаването на заразата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини