Обмислят общ мемориален гроб на загиналите в Горни Лом

Видинска митрополия предлага да бъде направен общ мемориален гроб на загиналите при инцидента в Горни Лом. Това съобщиха от митрополията.

БЧК подпомага финансово семействата на загиналите.
 становището на митрополията за това, дали да се правят индивидуални опела и гробове на жертвите при инцидента в с. Горни Лом е посочено, че институцията счита за свой дълг да отговори на множеството запитвания от страна на близки и потърпевши от инцидента за извършването на погребение на загиналите.
Видинска митрополия като изхожда от грижата за душата на покойника и духовната утеха на семействата на загиналите, смята, че трябва да се извършват заупокойни молитви и панихиди за загиналите; да се споменават имената на загиналите по време на света литургия и да се извърши опело от свещенослужител.

Така го изисква православната традиция и дух, като се оформи символичен гроб, паметна плоча, ковчег или урна, в която ако има намерени останки да бъдат положени, ако ли не - траурен саван, на който е изобразено възкресението на Иисус Христос.

Затова и предложението на Видинска митрополия е да бъде направен общ мемориал гроб, където да бъдат извършвани, както подобаващо опело, така и заупокойни молитви за всички загинали. (БТА)

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини