Наръчник по човешки права ще получат служителите в затворите и МВР

"Наръчник по Европейската конвенция за правата на човека за неюристи" ще бъде раздаден на служителите на МВР, в затворите и други административни органи в страната, съобщи Министерството на правосъдието. Наръчникът е предоставен от Съвета на Европа и е преведен на българкси език. Може да бъде намерен на страницата на Министерството на правосъдието.

Наръчникът има за цел да предостави на длъжностните лица практически насоки за спазване на гарантираните от Конвенцията права в тяхната работа, за да се избегнат, доколкото е възможно нарушения на правата на човека.

Документът съдържа лесно достъпна и синтезирана информация относно разпоредбите на Конвенцията, обяснения и примери от практиката на Европейския съд за правата на човека и за допуснати нарушения на Конвенцията, довели до осъдителни решения.

Изданието се реализира в изпълнение на проект "Укрепване на националния капацитет за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) ", предвиждащ създаването на обучителни материали с коментари и анализи на разпоредби на Европейската конвенция. Проектът се финансира по Норвежкия финансов механизъм 2009-2014г. и се изпълнява от Дирекция "Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека" в партньорство със Съвета на Европа.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини