Кои са основните права, които туристите имат, но не знаят

Неточна информация, настаняване в различно от уговореното място, по-лоши от договорените условия и проблеми с транспорта - това са най-честите типове неуредици, възникващи при организирани от туроператор пътувания.

В разгара на туристическия сезон Европейската комисия провежда разяснителна кампания сред потенциалните туристи, а пред българските медии председателят на Асоциацията на активните потребители Богомил Николов разказа за някои слабо познати правила, от които туристите могат да се възползват.

До миналата година право да организират туристически пакети имаха само класическите туроператори, но сега нещата изглеждат по-различно, каза Николов. Услугите, които предлагат авиокомпаниите на сайтовете си - например наемането на хотел или кола при резервация на самолетен билет - ги превръщат също в туроператори. По този начин и те създават пакети и са длъжни да носят същите отговорности.

Колата под наем е истинско удобство по време на ваканцията, но е добре почиващите да знаят какви са правата им, за да се избегнат двойни плащания или неустойки. Примерът, който Николов даде, е свързан с некоректно отношение от страна на фирмата наемодател. В случай, че автомобилът е заявен предварително, но в момента на пристигане няма наличен такъв или има промяна в часа на отдаване, потребителят има право да вземе кола от друга фирма и след това да поиска от първата да изплати фактурата.

Договорите с туристическите агенции биха могли да се развалят, но само при определени условия, като например твърде много промени в предварително уговорения пакет, както и при значително изменение в цената 20 дни преди заминаването. Също потребителят има право да поиска обезщетение за нанесени имуществени и неимуществени вреди.

При неизпълнение на определен вид услуга, която е платена предварително, почиващите е добре да поискат съдействие от туроператора, преди да отидат и да изясняват случая сами с управителя на мястото за настаняване, съветва експертът. Когато се появи проблем с настаняването в предварително уговорения хотел, туристическата агенция е длъжна да намери друг от същата или по-висока категория.

Експертът призова всички пътуващи, а блоят им през тази година се очаква да нарасне с 5%, да научат правата си, за да могат да реагират правилно в ситуации, които биха провалили почивката им.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини