Стрелецът от Лясковец и майка му съдят България в Страсбург

Стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка Савова съдят държавата в Страсбург заради нарушено право на живот и унизително и нечовешко третиране.

Това съобщи адвокатът им Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, цитиран от "Труд".

Жалбата на майката и сина е подадена днес.

На 14 март т.г. 53-годишният Петко Петков застреля служителя на СОБТ Емил Шарков и рани трима негови колеги при опита им да изземат арсенал от дома му в Лясковец. Петков, който също бе ранен, е обвинен в умишлено убийство на полицай.

Причината за делото в Страсбург обаче не е акцията през март, а невзетите мерки от страна на полицията за по-щадящо неутрализиране на Петков от март 2012 г. Тогава е планирана операция на МВР, но е преценено, че лясковчанинът е опасен, и тя е отменена.

 "Имало е информация, че Петко Петков разполага с ловно оръжие с изтекъл срок, държи се агресивно и е с неадекватно поведение. Защо ръководството на МВР не е изготвило стратетия и тактика за нова операция за по-меко и незастрашаващо живота неутрализиране. Това щеше да предотврати трагедията в Лясковец и пощади живота на Емил Шарков, както и да се избегне нараняването на полицаите. Защото полицията и специалните части, ако не могат да се справят с един ловец по-безболезнен начин, то за какво ни е тази полиция", коментира адвокат Екимджиев.

По думите му "непрофесионалното отношение на ръководството на МВР към казуса засяга не само 53-годишният мъж и майка му, а и загиналия полицай и ранените му колеги".

Вчера пък криминалният психолог Росен Йорданов съобщи пред Нова телевизия, че майката на убития командос Емил Шарков - Ваня Рипчева е започнала собствено разследване на случая, тъй като имало много скрити детайли и подробности.

Майката настоява за провеждане на обективно разследване, както и командосите да не бъдат под командването на шефа на отряда на СОБТ Георги Гайков и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, за да кажат пълната истина. По думите на Йорданов, след акцията имало много сериозен натиск върху хора, които са участвали в нея.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Но
    НОВА СИЛА-№21
    2 0
    19:46, 12 сеп 2014
    Имаше статии в социалните мрежи,че не петко,а полицаите са простреляли колегите си по невнимание.именно за това петко съди държавата...
Последни новини