Трима крале на джаза в Банско

Дъжд забави феста. Ще ни върви по вода, зарадва се публиката

Джазът за пореден път намери своя пристан в курорта Банско и великата музика огласи Пирин планина.

От 8 до 13 август планинският град е джаз столицата на света и домакин на 17-ото издание на международния фестивал. По традиция най-голямото музикално събитие в региона събира на една сцена най-добрите изпълнители на този музикален жанр в целия свят.

Благодарение на подкрепата за 12-а поредна година на генералния спонсор Fibank всички зрители ще могат да се насладят безплатно на хубавата музика.

Акцентът тази година е представяне на историческите корени на джаза и на съвременното лице на "свободната музика". Официалното откриване на форума закъсня в петък с цял час заради проливния дъжд.

И организаторите, и банскалии, и многохилядната публика видяха добра поличба в мокрото време и бяха категорични, че на проявата ще й върви по вода. Зрителите търпеливо изчакаха до 20,00 часа, когато на сцената се появиха кметът на община Банско Георги Икономов и основателят и идеолог на джаз феста д-р Емил Илиев. Двамата дадоха старт на фестивала под аплодисментите на банскалии и техните гости. Сред зрителите имаше много политици, бивши министри, представители на арт средите у нас, както и туристи от съседните страни и Западна Европа. Изненадата за всички бе признанието на организаторите към приноса на трима наши велики певци за популяризирането и приноса им за развитието на джаз феста. Градоначалникът Икономов връчи почетния знак на кмета на изпълнителите Камелия Тодорова, Йорданка Христова и Васил Петров. "Вие сте нашите крале на джаза", аплодираха ги банскалии.

Същата награда получи и немската актриса и политик Барбара Рютинг, която не спира да помага на курортния град в различни начинания и инициативи. И дойде ред на "Негово величество джаза". А първа честта да зарадва публиката с таланта и чара си имаше примата на жанра Камелия Тодорова в компанията на "Брас Асосиейшън Комбо". Настроението нарастваше с всяка изминала минута. Млади и стари танцуваха на площад "Никола Вапцаров". След известната ни певица те чуха изпълненията на "ЖеСант" от САЩ, както и на оркестър "София" със специален гост Йорданка Христова. Финалният акорд на вечерта постави българската формация "Магнетик". Присъстващите си тръгнаха в очакване на поредната музикална вечер в събота. Снощи за тях пяха и свириха Васил Петров и Биг бенд - Благоевград, "Куба Станкевич квартет" от Полша, Чайна Моузес и Рафаел Лемоние от САЩ и Франция, "Ейт Уийл Драйв" от Германия.
На сцената днес излиза първа Стефка Оникян, след нея са инструментално трио "Рокис", вокално трио "Съни", Росела Грациани & "Долче Вита" от Италия, Аксел Цвингенбергер & Кейто Сайто от Германия и Япония. Финалът на джаз вечерта е поверен на Йорданка Христова и оркестър "София".

"Джазът отдавна намери своя пристан и в курорта Банско. Вече 17 години сме негови домакини. Участниците са на много високо ниво, има и много гости. Очакваме няколко хиляди души да станат свидетели на виртуозните изпълнения по време на фестивала", заяви кметът Георги Икономов.

Преди доста време, през 1998 г., когато за първи път тази музика "откри" курорта, имаше доста скептици сред местните. Те уверяваха инициаторите на проявата, че в полите на Пирин планина вървят само патриотични и македонски песни, а другата музика няма как да вирее. С всяка изминала година обаче броят на скептиците намалява. В момента фестивалът е истински празник и за банскалии, и за хилядите им гости. Снощи Fibank организира в Кемпински хотел Гранд Арена в Банско традиционна вечеря за свои дългогодишни клиенти, партньори и приятели. По време на вечерята специално за гостите на банката на живо се изявиха група "Магнетик", Чайна Моузес и Devoution.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини