След безсмислената карантина поне да тестваме жителите на Банско

Д-р Сергей Иванов,молекулярен биолог с магистърска степен по вирусология от Софийския университет:

Изминаха две седмици, през които жителите, работниците и гостите на Банско бяха подложени на карантина невиждана в новата история на България. Въпросната репресивна мярка беше наложена след диагностициране на няколко случая на носители на SARS-CoV-2 в града. Две седмици по-късно е време да обобщим уроците от ситуацията:

• За периода на карантината в Банско няма нови случаи на заболели от коронавируса;

• Жителите на курортното градче понесоха стоически изпитанието, без да протестират, като стадо на заколение;

• Гостите на Банско си заминаха с доста противоречиви чувства от България. Особено след грозните сцени на летището в София;

• В останалата част на страната епидемията се развива и очевидно не Банско е източник на заразата;

• Основният извод е очебиен – оперативният щаб сгреши за пореден път в преценката и проведе едно скъпо и безсмислено мероприятие по ограничаване на правата на българските граждани;

• Вземането на грешни решения не е новост за никоя администрация по света. Важно е да се анализират причините, довели до това, да се вземат мерки за недопускане на нови неправилни действия и, не на последно място, отговорните за причинените вреди на 10 000 граждани да понесат отговорност!

Без да разполага с цялата информация, авторът на настоящата публикация не може да разследва събитията. Някои факти обаче са известни. Налагането на карантината на Банско беше решено за часове след политико/прокурорски натиск. Не е известно да има експертно/научно становище от епидемиолог, вирусолог или инфекционист.

От научна гледна точка случаят Банско също е интересен поради следните причини:

• Банско е поредният зимен курорт на Европа, станал място на предаване на заразата. Ниските температури навън и близкият контакт в хотелите и ресторантите създават идеални условия за предаване на респираторни вируси. В бъдеще трябва да се премислят мерките за хигиена в подобни курорти, както и да се подобри драстично медицинският надзор. Вероятно зимните почивки са развъдник и на сезонните грипни епидемии, на които досега не е обръщано подобаващо внимание. Това трябва да се промени още следващия сезон!

• Доказан факт е заразяването на около 10-ина българи и чуждестранни туристи в Банско. Въпреки това постоянното население на града изглежда изненадващо незасегнато. Възможно е това да се дължи на безсимптомно протичане на инфекцията при останалите заразени. Има и друга опция, хората с леко протичане на болестта да не са съобщили на медиците поради страх от изолация. Тази дилема трябва да се изясни, защото е важна.

• Една малко вероятна, но все пак възможна версия е голям процент от жителите на Банско да са изкарали на крак болестта и полученият частичен колективен имунитет, заедно със строгата изолация, са блокирали последващото разпространение на заразата.

Предложение

За изясняване на повдигнатите по-горе въпроси предлагам на правителството/оперативния щаб да проведе масирано тестване за жителите на Банско с приоритет на контактните с туристи граждани. За целта трябва да се използва процедура за доказване на преминала инфекция. Това става с откриване на IgG антитела против коронавируса в кръвната плазма. Знае се, че в България са налични поне 1000 такива набора (наричани у нас бързи), с които в момента се канят да тестват полицаи в болницата на МВР. Предлагам поне 500 от тях да бъдат спешно пренасочени към Банско и да се създаде организация за провеждане на изследването в най-кратки срокове.

Съзнавам, че отговорните за фиаското с карантината в Банско едва ли искат да се връщат към темата и сигурно ще се направят на разсеяни. Тези държавни служители обаче побъркаха жителите и гостите на курорта с прибързаното си решение. След като играха с тях 2 седмици като с опитни мишки, им дължат поне тестване за коронавирус!

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини