След безсмислената карантина поне да тестваме жителите на Банско

Д-р Сергей Иванов,молекулярен биолог с магистърска степен по вирусология от Софийския университет:

Изминаха две седмици, през които жителите, работниците и гостите на Банско бяха подложени на карантина невиждана в новата история на България. Въпросната репресивна мярка беше наложена след диагностициране на няколко случая на носители на SARS-CoV-2 в града. Две седмици по-късно е време да обобщим уроците от ситуацията:

• За периода на карантината в Банско няма нови случаи на заболели от коронавируса;

• Жителите на курортното градче понесоха стоически изпитанието, без да протестират, като стадо на заколение;

• Гостите на Банско си заминаха с доста противоречиви чувства от България. Особено след грозните сцени на летището в София;

• В останалата част на страната епидемията се развива и очевидно не Банско е източник на заразата;

• Основният извод е очебиен – оперативният щаб сгреши за пореден път в преценката и проведе едно скъпо и безсмислено мероприятие по ограничаване на правата на българските граждани;

• Вземането на грешни решения не е новост за никоя администрация по света. Важно е да се анализират причините, довели до това, да се вземат мерки за недопускане на нови неправилни действия и, не на последно място, отговорните за причинените вреди на 10 000 граждани да понесат отговорност!

Без да разполага с цялата информация, авторът на настоящата публикация не може да разследва събитията. Някои факти обаче са известни. Налагането на карантината на Банско беше решено за часове след политико/прокурорски натиск. Не е известно да има експертно/научно становище от епидемиолог, вирусолог или инфекционист.

От научна гледна точка случаят Банско също е интересен поради следните причини:

• Банско е поредният зимен курорт на Европа, станал място на предаване на заразата. Ниските температури навън и близкият контакт в хотелите и ресторантите създават идеални условия за предаване на респираторни вируси. В бъдеще трябва да се премислят мерките за хигиена в подобни курорти, както и да се подобри драстично медицинският надзор. Вероятно зимните почивки са развъдник и на сезонните грипни епидемии, на които досега не е обръщано подобаващо внимание. Това трябва да се промени още следващия сезон!

• Доказан факт е заразяването на около 10-ина българи и чуждестранни туристи в Банско. Въпреки това постоянното население на града изглежда изненадващо незасегнато. Възможно е това да се дължи на безсимптомно протичане на инфекцията при останалите заразени. Има и друга опция, хората с леко протичане на болестта да не са съобщили на медиците поради страх от изолация. Тази дилема трябва да се изясни, защото е важна.

• Една малко вероятна, но все пак възможна версия е голям процент от жителите на Банско да са изкарали на крак болестта и полученият частичен колективен имунитет, заедно със строгата изолация, са блокирали последващото разпространение на заразата.

Предложение

За изясняване на повдигнатите по-горе въпроси предлагам на правителството/оперативния щаб да проведе масирано тестване за жителите на Банско с приоритет на контактните с туристи граждани. За целта трябва да се използва процедура за доказване на преминала инфекция. Това става с откриване на IgG антитела против коронавируса в кръвната плазма. Знае се, че в България са налични поне 1000 такива набора (наричани у нас бързи), с които в момента се канят да тестват полицаи в болницата на МВР. Предлагам поне 500 от тях да бъдат спешно пренасочени към Банско и да се създаде организация за провеждане на изследването в най-кратки срокове.

Съзнавам, че отговорните за фиаското с карантината в Банско едва ли искат да се връщат към темата и сигурно ще се направят на разсеяни. Тези държавни служители обаче побъркаха жителите и гостите на курорта с прибързаното си решение. След като играха с тях 2 седмици като с опитни мишки, им дължат поне тестване за коронавирус!

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини