Комисията по досиетата няма данни Бойко Борисов да е бил сътрудник на ДС

В документите, с които разполага Комисията по досиетата няма следа за принадлежност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към бившата Държавна сигурност. Това съобщи членът на комисията Екатерина Бончева по повод твърденията на лидера на "България без цензура Николай Бареков", който разполагал с оригинални документи, доказващи, че Борисов е проект на ДС, готвен за големи държавни постове в продължение на 30 години.

Вчера Борисов поиска главният прокурор да разследва твърденията на Бареков. 

"В документите, които притежава комисията, а те са над 15 километра, няма следа за принадлежност на Борисов към ДС. Той е проверяван няколко пъти", заяви пред Нова телевизия Бончева. 

"Големият проблем е има ли документи извън архива и откъде Бареков има тези документи, след като твърди, че са оригинални. Само един източник може да му ги даде – офицерите от бившите служби", заяви Бончева.

По думите й, ако лидерът на "България без цензура" има оригинални документи за принадлежността на някой към Държавна сигурност, то той е трябвало да ги предаде в Комисията по досиетата в 14-дневен срок, иначе подлежи на наказателна отговорност.

"По-страшното в случая е, че започва да се спекулира отново с темата за досиетата, нещо, което ни връща много назад, а задача на нашата комисия беше да спре изнудването с досиета и използването им в предизборна кампания", коментира Бончева.  

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини