Тютюнев гигант е осъден да плати $23 млрд. заради починал пушач

Съдебните заседатели по дело в щата Флорида срещу тютюневия гигант "Рейнолдс" (R.J. Reynolds Tobacco Company) решиха, че компанията трябва да изплати обезщетение от над 23 милиарда долара по дело, заведено от семейството на пушач, починал преди 18 години.

Това е най-голямата глоба, налагана в историята на щата, по дело за подобна смърт, заведено от името на един-единствен ищец.

Синтия Робинсън съди втория по големина производител на тютюневи изделия в САЩ от 2008 г. насам във връзка със смъртта на съпруга й Майкъл Джонсън. Според нея "Рейнолдс" умишлено е прикривала опасната и пристрастяваща сила на продуктите си.

Джонсън е бил шофьор на автобус и умира през 1996 г. на 36 години, от които е пушил между една и три кутии цигари на ден в продължение на 20 години.

Адвокатът на вдовицата казва, че мъжът не можел да откаже цигарите и пушел дори в деня на смъртта си.

Съдебните заседания продължиха 4 седмици, а обсъждането от заседателите - 11 часа. Когато журито се появи, то обяви, че присъжда на вдовицата и сина й от Джонсън обезщетение от 7.3 милиона долара, както и 9.6 милиона долара на сина на починалия от друга жена.

След друго обсъждане, продължило 7 часа, заседателите решиха, че компанията трябва да плати и 23.6 млрд. долара глоба.

"Рейнолдс" ще обжалва и обикновено на друга инстанция подобни огромни глоби се намаляват, коментира "Ройтерс".

Адвокатът на вдовицата смята, че наказанието е справедливо, защото починалият й съпруг е пушел от 13-годишен, а "Рейнолдс" агресивно рекламират продуктите си сред младите.

Случаят на Синтия Робинсън първоначално е част от големия групов иск от 1994 г. срещу тютюневите компании. Тогава съдебните заседатели определиха през 2000 г. глоба от 145 милиарда долара, най-голямата в историята на САЩ.

През 2006 г. обаче Върховният съд на Флорида отмени решението и постанови, че няма достатъчно основания за групов иск, защото ищците са твърде разнообразни и всеки от засегнатите е пушел по различни причини. Но върховните съдии оставиха възможност да продължат индивидуалните искове и този на Робинсън бе един от тях.

Освен това Върховният съд не отмени заключението на съдебните заседатели, че не е коректно обявено съдържанието на цигарите и те причиняват заболявания, както и че големите тютюневи гиганти са проявили небрежност. Това означава, че заключението е валидно за всеки бъдещ процес срещу компаниите.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини