600 турци и българи на една маса, пример дават кмет,поп и мюфтия

Санер Гюнер се моли преди вечеря

600 турци и българи седнаха на една маса по време на благотворителната вечер ифтар, давана от побратимената на Кърджали бурсенска община Осман Гаази в ресторант „Русалка”. Кърджалийци не се деляха. Един до друг бяха мюсюлмани и християни.Даваха пример енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Проливен дъжд падна непосредствено преди започването на ифтара. Персоналът и организаторите се наложи да местят маси на сухо.

Този дъжд е божи благодат. Това е знак от всевишния, каза районният мюфтия Бейхан Мехмед. Той доведе голяма група богомолци от джамията след молитва.

Сред официалните лица на ифтара бяха областния управител Бисер Николов, заместниците му Муса Юсуф и Назми Мюмюн, кмета Хасан Азис със заместниците си. Община Осман Гаази бе представена от зам.-кмета Халил Дюнер.

Терасата на „Русалка” бе украсена със националните флагове на Р България и Р Турция, със знамената на двете общини. Районният мюфтия Бейхан Мехмед отправи молитва към Всевишния. Имами също отправиха послания към Аллах.

Халил Дюнер посочи,че срещите на Рамазан в Кърджали са станали традиция. Той припомни, че това е поредния ифтар,който дава община Осман Гаази.Ние се чувстваме добре в Кърджали. Ние сме братя и ще продължим по този път, каза зам-кмета на турската община.

Районният мюфтия Бейхан Мехмед посочи, че за него е чест да бъде на този ифтар. Когато говеем заедно има два щастливи мига. Единият е когато се разговява,а другия когато сме в рая и получаваме заслуженото. Месец Рамазан е духовно училище, което ни учи да бъдем добри и смирени,посочи духовникът.

Отец Петър поздрави присъстващите на турски и български. Въпреки усилията на политиците религията означава мир,каза той. Отец Петър изрази увереност, че присъстващите християни и мюсюлмани се молят за благоденствието на отечеството и за здравето на своите близки. Най- силна е молитвата, когато човек се моли и пости, каза свещеникът . Той се пошегува в типичния му стил:В България е Господ,в Турция-Аллах.В Кърджали помага този, който е дежурен.

Градоначалникът Хасан Азис благодари на колегата си Мустафа Дюндер, кмет на община Осман Гаази за ифтара. Той посочи, че в джамията в Кърджали всяка вечер се организира ифтар. Помагат фирми, частни лица,организации. Очаква се през Рамазана там да има благотворителни вечери за 2500 души. С дарената от община Осман паша вечеря и очакваната от община Байрам паша/Истанбул/ броят на мюсюлмани и християни които са седнали на една трапеза ще достигне в Кърджали до 6000 души. Чувствам съм горд,че съм кмет на град,който се нарича столица на толерантността. Кърджали е знак за комшулук. Господ ме е благословил,като ми е дал възможност да бъда в този град. Тук са знакови за Балканите духовници като отец Петър и Бейхан Мехмед. Десет трудни години кмет ,поп и мюфтия сме символ на единството на един народ,завърши градоначалникът.

Георги Кулов  

Молитвата
Поп и мюфтия заедно
Гости и домакини на ифтара
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ум
    умен съм нали
    0 0
    16:37, 17 дек 2014
    Тур,******,ходи си яж яшурето,анадънму,токмак

Още новини

Последни новини