Киев се готви за бойни действия в Крим

Паралелно със силовата операция срещу сепаратистите в Източна Украйна Киев негласно се готви за бойни действия в Крим, станал част от Русия, пише "Независимая газета". В тази връзка в украинската Херсонска област "е обявена тотална мобилизация на военно задължените мъже до 35-годишна възраст", твърди вестникът, цитиран от Би Би Си.

Новият министър на отбраната на Украйна Валерий Гелетей спомена неотдавна, че скоро ще има "парад на победата в украински Севастопол", присъединен към Русия през пролетта едновременно с останалия Крим.

Някои експерти сметнаха тези думи за лекомислено перчене без никаква връзка с реалното положение. Но става ясно, че украинският президент Петро Порошенко все пак се кани в най-близко време да започне кримски блицкриг, посочва изданието.

Украински войски се събират в момента "прекомерно" край условната граница между Крим и континента - концентрира се бронирана техника, летят бойни хеликоптери. А резервистите от близката Херсонска област, извикани за 45-дневно обучение, са информирани, че след подготовката ще бъдат включени във войската и "ще тръгнат към Крим", е съобщил военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев.

Според него тези дни лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев е заявил пред журналисти, че правителството в Киев ще слее в обща административна единица Херсонска област и Крим, който все още смята за украинска земя. "Така всички резервисти от Херсонско, включително местните кримски татари, ще освобождават един вид своя собствена територия", обяснил Неткачев.

"Убеден съм, че днешните власти в Киев виждат тъкмо в кримските татари главния фактор за евентуален въоръжен конфликт в Крим", казва друг руски експерт, полковник Едуард Родюков.

Според него е възможно "активните действия на войските в Крим да бъдат подкрепени от полупартизански батальони на (радикалната групировка, б. р.) "Десен сектор" и бойци измежду кримските татари, а украинските власти ще се мъчат да свържат към тях местни резервисти от Херсонско".

"Тези хора ще имитират местно население, което се бори Крим отново да бъде отделен от Русия. Сценарият естествено е ужасен. Но има известни предпоставки, че Киев ще се опита да го осъществи с помощ от американците и НАТО", допълва Родюков.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини